Läst

Jag har läst..

Av
den
28 april 2008

Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster

Nathan Glass har levt ett alldagligt lagom enstörigt liv som försäkringsman.
När han inte ens sextio fyllda drabbas av cancer förändras tillvaron.
Med sjukdomen tillfälligt besegrad flyttar han från landsorten in till Brooklyn för att börja ett nytt liv.
Där springer han i en bokhandel på sin brorson Tom Wood som han inte har sett på nästan tio år.
Tom som var en lovande akademiker har förvandlats till en överviktig loser som arbetar som bokhandelsbiträde. Tillsammans med Toms chef, den homosexuelle bokhandlaren Harry Brightman, bildar de tre en ovanlig trojka..
När Lucy, Toms försvunna syster Auroras dotter, oväntat dyker upp tar historien en ny vändning för de tre männen.
Lucy vägrar nämligen att tala och de kan inte få ur henne hur hon har tagit sig till Brooklyn eller var hennes föräldrar är, om någonting har hänt dem. Flickans envetna stumhet gör efterforskningarna besvärliga men Tom och Nathan fruktar för Auroras liv.

Jag gillar Paul Austers romaner. De handlar om udda figurer, slumpartade möten med oanade konsekvenser. Alla har vi en historia att berätta, och Paul gjuter liv i varenda karaktär han skriver om.
Mitt betyg: *** av fyra möjliga

Kejsarinnan Orkidé Kinas sista kejsarinna av Anchee Min

Ett episkt storverk om den sista kejsarinnan i Kina vars historiska eftermäle systematiskt svärtats ned i hemlandet, där hon fortfarande betraktas som ondskan personifierad.
Platsen är den mytomspunna Förbjudna staden i Peking; ett gigantiskt murmgärdat område fyllt av luxuösa palats och överdådiga trädgårdar och bebott av tusentals konkubiner och eunucker. Året är 1851 och det är ingen lyckosam tid i riket. Kina har förlorat opiumkriget mot Storbritannien, Qingdynastin vittrar sönder och hovet har förvandlats till en isolerad och paranoid plats.
Hit anländer den vackra men utfattiga Orkidé för att bli en av kejsarens hustrur. Dock inser hon snart att hon måste bli sin egen lyckas smed för att överleva det inferno av intriger och ränksmideri som hovet utgör. Efter att ha utbildat sig i konsten att tillfredsställa en man mutar hon sig in i den kejserliga sängkammaren och en passionerad kärlekshistoria tar sin början.
När Orkidé blir mor till härskarens enfödde son borde framtiden vara tryggad, men istället tvingas hon uppbåda all sin politiska skicklighet och list för att rädda sig och sitt barn undan hen hätska maktkamp som bryter ut när kejsaren plötsligt dör.
Efter en dramatisk palatskupp bestiger Orkidé tronen som förmyndarregent, men Kina är ett rike i sönderfall och snart står det klart att hon är den enda som förmår hålla det samman.

Vilken mustig detaljrik historia! Som ett historiskt kostymdrama i bokform!
Jag är dessvärre helt okunnig om Kinas historia men hade stort utbyte av berättelsen. De målande beskrivningarna av palats, trädgårdar, klädsel gör att man nästan läser “i bilder”.
Och visst finner jag kejsarinnan sympatisk och medmänsklig.
En fascinerande och välskriven bok som jag varmt rekommenderar för dig som gillar historiska romaner med verklighetsanknytning:
Mitt betyg *** av fyra

Cupido av André Brink

Kapprovinsen i södra Afrika på 1700-talet
Den legendariske Cupido Cockroach berömmer sig av att vara traktens värste jägare, historieberättare, drinkare och kvinnorkarl. Men han möter sin jämlike i den omättliga Anna Vigilant, en berömd tvålkokerska som sägs kunna göra “vilken man som helst så utmattad att han är färdig att begravas nästa morgon”.
Plötsligt tar Cupidos liv en ny vändning. Under påverkan av engelska missionärer låter han döpa sig och blir kristen,
Han tar avstånd från sitt tidigare liv, utses till den svarta ursprungsbefolkningens förste missionär och sänds ut till ett avlägset område för att predika och omvända.
Här lämnas Cupido åt sitt öde av sina vita uppdragsgivare. En efter en försvinner hans församlingsmedlemmar ut i öknen och till slut predikar han bara för stenarna och sköldpaddorna.

Detta låter minsann som en riktig skröna, bara att heta Kackerlacka i efternamn låter ju inte klokt! Men faktum är att denna person faktiskt levt i verkligheten!
André Brink har valt att berätta en fiktiv historia bestående av många verkliga fakta kring tidpunkten och personerna som medverkar i boken.
På 80-talet läste jag en del av hans böcker, sen har det blivit en lång paus.
Det är fascinerande med böckernas värld, det kan bli tvära kast mellan olika tidsepoker och geografiska platser.
André skriver alltid om sitt land, Sydafrika, både i nutid och dåtid. Han är en god berättare där språket flyter på och där man lätt kan personifiera karaktärerna och deras tankar och ideer.
Berättelsen får **

På Chesil Beach av Ian McEwan

Det är en dag i juni 1962
Platsen är Chesil Beach i Dorset på den brittiska sydkusten.
Edward och Florence har gift sig på förmiddagen, nu sitter de på hotellet och äter sin bröllopsmiddag.
De är lyckliga, för de älskar varandra så mycket och vet att de passar ihiop.
Samtidigt är båda osäkra och spända inför den bröllopsnatt som väntar. Särskilt hos Florence tilltar nervositeten allt eftersom kvällen framskrider och når till slut en punkt där den slår över i panik.

Vilken sorglig och tragikomisk berättelse!
Om hur ett enda ögonblick kan förändra livet för alltid för ett par som inte kan kommunicera med varandra, som inte når eller förstår varandra, trots alla djupa känslor de har.
Jag vill inte avslöja så mycket mer för jag tycker boken är mycket läsvärd och fängslande skriven.
Mitt betyg ***

Johannas saga av Marianne Sporre

I slutet av 1970-talet hittas en trave gulnade brev från Sverige i en dammig låda på en vind i Minnesota. Så småningom hamnar de i händerna på Marianne Sporre. Utifrån dessa har hon skapat en myllrande, känslostark roman om de många människor som skildras av brevskriverskan Johanna Holtz.

Johanna växer upp på Söders höjder i mitten av artonhundratalet. Hennes hem präglas av kärlek, strävsamhet och trygghet, men många av grannarna kämpar mot fattigdom, smuts och hopplöshet. Ända sedan hon var liten har Johanna älskat att berätta historier om exotiska länder och spännande äventyr. När såväl släktingar som bekanta ger sig av ut i världen får hon ännu mer att drömma och skriva om.

Johannas saga är framför allt historien om ett antal starka, modiga kvinnor, och vi får inte bara följa familjen Holtz liv på Söder utan också en grupp missionärer som hamnar i Afrika och en emigrant som blir miljonär i USA men sviker sin familj hemma i Sverige.

Den här karamellen ville jag suga länge på!
Jag bara älskar episka släktromaner i flera generationsled, detta är en av de bästa romaner jag läst på mycket länge! Den har allt!
När jag hade femtio sidor kvar ville jag inte fortsätta längre, för jag ville inte skiljas från Johanna.
Men nu vet jag att hon och hennes grannar, familj, släkt och vänner kommer att följa mig i mina tankar o min fantasi länge än!
Full pott, **** och helst ett plus till…

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Rajson

  28 april 2008

  Vad härligt att kunna läsa så mycket.Jag läser när jag är långledig. Har svårt att läsa bara korta stycken som det skulle bli annars.
  Så njut ordentligt av att du kan ta vara på ledigheten och våga inte skämmas det minsta! Förstår att du har slitit ordentligt tidigare.
  Det är typiskt svenska samhället idag. Antingen måste de flesta jobba ALLDELES för mycket eller så blir det inget alls. Tänk om vi kunde dela på ett bättre sett och alla som önskade kunde bidra med det dom är bra på. Jag är lyckligt lottad och kan styra själv till en viss del.Hade jag varit helt ekonomiskt oberoende hade jag nog dragit ner rejält ämnå. Är lite lat och det finns så mycket man annat man vill göra.
  Uddevalla låter trevligt!(Om ni tar vägen söder om vår största sjö,då passerar du inte 400 hundra meter från mitt!)

 2. Svara

  Rajson

  28 april 2008

  Oj, stavar som en kråka ser jag!God kväll!

 3. Svara

  Mia

  28 april 2008

  Å vad du läser! Blir nyfiken på den där sista *L*

 4. Svara

  Eva-Lena

  29 april 2008

  Tack för boktips! Har litet torka på den fronten nu. Ska genast kolla om den finns inne.

  Kramar!!!

 5. Svara

  Gunvor

  29 april 2008

  Vilken härlig utflykt ni hade!Smedjebacken låter fint,bara namnet!Jaså ni ska ut o åka.Va härligt med lite vårsemester! Hoppas vädret håller sej till sommargrader då! Den där sista boken låter som den passar mej! Tack för tips!Ha det gott :yes: och en trevlig resa!

 6. Svara

  EVA

  29 april 2008

  Härligt med lite boktips ! Det behövs alltid…
  ***
  Hoppas Du får en härlig Valborg med massor av goda korvar och mys vid brasan !
  KRAAAM EVA

 7. Svara

  Eva

  29 april 2008

  Tack för tipsen, särskilt den första boken lät intressant.
  Tråkigt att du har problem med värk i kroppen. Är det reumatism eller något sådant? Då kan jag förstå att du har svårt att röra på dig. Själv har jag ryggproblem sedan många år och värk i stort sett varje dag. Men jag märker att det blir bättre av viss träning. Känner att det är viktigare än någonsin med rörelse sedan jag fyllde 40.
  Ha en riktigt skön dag.
  Kram,
  Eva

 8. Svara

  Monica

  29 april 2008

  Oj,oj så du läser! Mitt läsande går i perioder och det blir längre och längre mellan dom. Jag hinner då baske mig inte med. När jag kommer i säng på kvällarna orkar jag max med att glo lite på TV.

  Men visst är det härligt med böcker 🙂

  Kram

 9. Svara

  Anki

  29 april 2008

  😀 Oj vad hon är flitig på att läsa. Jag får en tidning i brevlådan varje vecka med bra läsning i, men de e många veckor sedan jag ens hann bläddra igenom någon. Oh de där med små utflykter. Visst är det både skönt och kul att bara göra något som man sällan gör annas. Brukar bli hur bra som helst. Idag har vi flyttat hästen o fogat badrum. Fy vad mycket småplock de är på ett bygge som man inte ens ser att man gjort…..
  Sommaren har kommit, varjefall känns det så ute, vi har haft 19 g varmt här idag. Härligt. Hoppas det stannar så man kan slänga strumporna och plocka fram sandalerna.
  Kramiz från Anki

 10. Svara

  Lissen

  29 april 2008

  Dina boktips är jättebra! Men just nu promenerar jag omkring med Engelska ljudböcker. Allt för att försöka lära. Men till sommaren ska jag läsa och NJUTA av en massa härliga böcker!!
  Kramizzzz

 11. Svara

  Punatukka

  29 april 2008

  Heeejalla pörtebor…*L*njuter som alltid av dina undrbara bilder,mmm! T.o.m isande vinterbilder tilltalar mig! Här nere har vi haft över tjugo grader i flera dagar nu,men detgårnästan FÖR fort,jag hinner inte med att följa allt som blommar o prunkar!Idag har jag strosat runt och beundrat fantastiska magnolior som blommar i varenda trädgård! Ljuvligt och en av mina absoluta favoriter! Så roligt för er att åka till Uddevalla,mmm! Jag var på bloggvän-träff förra onsdagen i Göteborg! Träffade Ada o MariannE.Dom var exaktså mysiga som jag anat! Vi hade en riktig kanondag med strålande solsken,go mat o massor av skratt! Hoppas ni fåren härlig “utflykt”…Kramar om er,två o fyrbenta…*L*Extra pusspånosen tillLoppan,kan inte hjälpa det men hennes ögon smälter jag av,tss!
  Lev väl o kör försiktigt!
  Punatukka

 12. Svara

  molle

  29 april 2008

  jag kan inte läsa,, men matte tackar för alla bra tips..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 344
 • 499
 • 1 641 035
 • 5 101
 • 65 745
Sök här