Bloggen Läst

Boktriss H

Av
den
31 juli 2023


Hos Mia
hittade ja en rolig boktriss som jag hänger på.
Veckans bokstav är H
1/ Nämn en författare på bokstaven H, för- eller efternamn

I Hanna och barnsängskriget får vi följa Hannas dramatiska liv. Under den krävande utbildningen, de dramatiska utryckningarna till födande kvinnor, livet i gruvsamhället Huså i Jämtland, i Närke och som stadsbarnmorska i Göteborg. Vi får följa en barnmorska under 1800-talet. Hennes passion för yrket, hennes omsorg om kvinnorna och barnen men också hennes eget livs glädje och sorg.
Hanna har en verklig förlaga, Johanna Bovall Hedén. Hon utbildades på Allmänna Barnbördshuset i Stockholm, där Rosenbad ligger idag. En fantastisk bok som jag varmt rekommenderar!

2/ En boktitel som börjar på bokstaven H

Från en bräcklig båt i en fjord vid Lofoten utforskar två vänner havsdjupen samtidigt som de försöker fånga en monstruös haj: den gigantiska håkäringen som enligt forskarna kan bli sju meter lång och 400 år gammal. Sedan urminnes tider har människan försökt bemästra havet och dess invånare med lika doser förskräckelse som fascination. Männen i den lilla fiskebåten får både tid och anledning att reflektera över relationen mellan havet och människan samtidigt som de gör allt för att överlista sitt byte …
Havsboken är en spännande och underhållande berättelse som med hjälp av historia och vetenskap, mytologi och humor ger en helt ny förståelse för havet där allting började.

3/Bokomslag som visar något på bokstaven H (hustak)

“De stora memoarerna ligger ständigt på salongsborden. De skarpa och skapande tankarna. De heroiska besluten. De omvälvande politiska skeendena. Allt det Intressanta, Viktiga, Betydelsefulla. Mina berättelser växer ur något annat. De växer ur de händelser och impulser – ibland tvivelaktiga impulser – jag i ögonblicket tagit på allvar, med konsekvenser jag inte kunnat förutse.
På vägen från missionshuset i Småland, över stenrösen och genom skogen ut i världen, har jag oupphörligt letat efter ett kvinnoliv med kärlek, närvaro och frihet och plötsligt, efter många år, upptäckt den människa som hela tiden funnits vid min sida.
Förvånade och skakade av livet och döden fick vi äntligen syn på varandra.”

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  31 juli 2023

  Du är så duktig på allt . Jag funderade ett tag men insåg att fetta fixar jag inte.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Jag har fört register över lästa böcker sedan 70-talet! När jag började blogga för över 15 år sen började jag också skriva om de böcker jag läst. Så jag har liksom att ta av för den här typen av utmaning! Utan det skulle man ju vara chanslös…
   Kram!

 2. Svara

  Anna-Lena

  31 juli 2023

  Kul! Jag har inte läst någon av böckerna men blev intresserad av bok nr. 1. Inte för att läsa den själv ( fast jag är ganska intresserad av den också), utan för att skicka den till min syster som har jobbat som barnmorska i Göteborg. Nu är hon pensionerad… men läser säkert boken med stor behållning.
  Tack för tipset.

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Det ska du göra, om du inte tror att hon redan läst den? Min bloggkompis Susjos som är barnmorska har läst den o tyckte den var jättebra! Så överraska syrran du!

 3. Svara

  BP

  31 juli 2023

  Precis som hos Klimakteriehäxan står (läs: sitter) jag här som ett levande frågetecken. Vi har helt enkelt inte samma smak vad gäller böcker. Är aningen avis på dig och henne att ni gillar så många genrer, medan jag är totalt insnöat på deckare…

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Jag läser böcker som andra äter godis(ja du vet ju att jag inte äter godis..), något salt, något sött, något syrligt, något segt osv. Gillar att blanda genrer, från fakta till fiktion, men deckarna blir för knepiga för min trötta hjärna, tyvärr. Har just sett två avsnitt av Dalgliesh o kan bara konstatera att någon detektiv skulle jag aldrig kunnat bli.
   Natti

 4. Svara

  Mia

  31 juli 2023

  Oj, det var en svår utmaning men du tog dig an den som den mästare du är! Kram på’re

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Den här utmaningen kräver antingen ett jäkla bra minne eller att man har ett register över lästa böcker,. Du kan gissa vilketdera som gäller mig! Japp, noterat alla lästa böcker sedan 70-talet! Galet? Bara förnamnet…
   Nattikram

 5. Svara

  Lena

  31 juli 2023

  Intressant trill. Har inte läst någon av dem.

 6. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  31 juli 2023

  har läst annan bok av Pia Höjeberg.. Natten innan de hängde Ruth Ellis har jag också läst. Havsboken låter intressant

 7. Svara

  Hanneles bibliotek

  31 juli 2023

  Strömstedt har jag ju läst, läskigt omslag i Hannas bok.

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Ja det var ju en ganska läskig bok, om barnmorskan genom tiderna! Mycket läsvärd!

 8. Svara

  Anna i Portugal

  31 juli 2023

  Känner inte till någon av de tre böckerna 🙂 Jag gillar att du ofta pratar om böcker jag inte har en susning om. Vidgar mina vyer gör du även om jag har svårt att lämna mina kriminalromaner och feelgood böcker. Väldigt bra det finns böcker för alla!

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Du behöver inte lämna dina favoritgenrer! Jag älskar historiska romaner och äventyrsromaner mest. Men, jag letar i godispåsen och varierar mycket, annars blir livet för futtigt. Feel-good är dessvärre inte min genre, de är på tok för hurtfriska för min smak, är ju en deppig finne vettdu!

 9. Svara

  Susjos

  31 juli 2023

  Såklart har jag boken “Hanna och barnsängskriget”, som jag slukade med hull och hår, det är ju liksom mitt jobb det handlar om, Pia Höjeberg kan skriva hon! Minns att hon föreläste under min utbildning till barnmorska också, en fascinerande kvinna!

  Tror minsann att jag läst Strömstedts bok också!
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Ja, boken om barnmorskorna är jättebra! Strömstedts bok lyssnade jag på, hon läste själv in den, hade liite svårt för hennes uttal och föll inte pladask för innehållet heller, tycker nog bättre om hennes son!
   Kram

 10. Svara

  åsa

  1 augusti 2023

  Jag började läsa inlägget och fattade ingenting ?? vad jag fastnade på var: de dramatiska utryckningarna till födande kvinnor, livet i gruvsamhället Huså i Jämtland, i Närke – jag tänkte vadå Jämtland i Närke ??
  Sen läste jag igen och hade tydligen hjärnan påslagen för plötsligt förstod jag ?

  Du läser mycket blandat förstår jag, jag har plötsligt börjat läsa feelgood böcker och de var ju inte så dåliga som jag tänkte ?? blandar dem med deckare och Nora Roberts ?

  Jag förstår att det är lättare att ta med Daniel ut även om han inte vill… jag fixar inte att bära nån av mina två.

  Ha en fin 1a augusti ?

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Haha, du läser precis de böcker jag ratar, feelgood och deckare. Nora Roberts har jag nog läst, för väääldigt många år sen. Men, det beror på att deckare är för svåra för min skadade hjärna, jag kan aldrig klura ut vem som är den skyldiga! tittar gärna på deckare, ikväll såg jag två avsnitt av Dalgliesh på CMore, inte kan jag hitta mördaren, men gillar både scenerierna och miljöerna och honom!

 11. Svara

  Klimakteriehäxan

  1 augusti 2023

  Margareta S bok har jag läst, dina andra två är obekanta för mig. Fanns mycket att välja på, undrar om någon slog till med Hemingway????

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Jag hade Hemingway som alternativ. Läste i år Snön över Kilimanjaro. Försöker pressa in någon klassiker här och var ibland. Men nu fann jag andra jag hellre ville lyfta fram.

 12. Svara

  Marie Eggimann

  2 augusti 2023

  Jättebra lösning på trion, hustak hade jag aldrig kommit på

 13. Svara

  Åsa

  6 augusti 2023

  Klurigt tänkt med hustaket! 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här