Läst

Jag har läst..

Av
den
27 juli 2013

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman

harman

Barnmorskan Patience Murphy har en livsuppgift: att vägleda mödrar genom förlossningens plågor och hjälpa barn till världen.
I 30-talets karga West Virginia är fattigdomen utbredd och behovet av hjälp stort.
Patience tar jobbet som ingen annan vill ha, hjälper dem som behöver det mest och som inte har pengar att betala med.
Men Patience bär på en hemlighet som hon inte vågar berätta för någon. En hemlighet så fruktansvärd att hon tar avstånd från alla som vill komma henne nära.

Detta var en njutbar och gripande berättelse, kanske ordet berättelse är mera passande än ordet roman. För den berättar, kanske inte så litterärt högklassigt men mycket beskrivande och varmt om en kvinnas liv.
En kvinna som lever i en svår tid, både ekonomiskt och politiskt. Ku Klux Klan härjar, pengar saknas, gruvor läggs ner, arbetslösheten är hög.
Att bli utsedd till barnmorska kräver ingen teoretisk utbildning, det räcker att man varit med och assisterat vid förlossningar tillsammans med en äldre och mer erfaren barnmorska. Och just förlossningsskildringarna är bokens mest välskrivna, inte helt otippat med tanke på att författaren själv jobbat i yrket i mer än trettio år!
Att inte få veta om man får betalt för utfört arbete får man räkna med som barnmorska på den fattiga landsbygden. Men tacksamheten är stor från patienter som hon hjälpt och betalning kan erläggas på de mest skilda vis. En kyckling, en trave ved, hjälp med djurpassning, eller varför inte en bil? En bil som barnmorskan dessvärre inte kan använda då bensinen är för dyr att köpa!
En fin kärlekshistoria nästlar sig också in i berättelsen, och vänskap över alla gränser, där klasstillhörighet och ras suddas ut.
Gillade du som jag den engelska serien som nyligen gick på teve, Barnmorskan i East End, då är denna bok också något för dig!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  27 juli 2013

  Tack än en gång för ditt lästips <3
  Kram goa Paula!

 2. Svara

  Loka

  27 juli 2013

  Den lät onekligen bra, tack för det tipset vännen. Jag gillade Barnmorskan i East End massor!

  Kramiz

 3. Svara

  Charlotta

  27 juli 2013

  Jag som ovanligt nog är “mellan böcker” och inte har någon oläst bok på sängbordet tackar för tipset.

 4. Svara

  Anki

  28 juli 2013

  Ännu ett trevligt lästips! Verkar vara en bok helt i min smak 🙂 Tack för tipset!
  Kram

 5. Svara

  Agneta

  28 juli 2013

  Älskar att få bra boktips, så tack, jag lägger den i minneslistan!
  Agneta kram

 6. Svara

  Kicki

  29 juli 2013

  Eftersom jag gillade den engelska serien om barnmorskorna, så kan det där vara en bok för mig.
  Jag gillar över huvud taget böcker om kvinnoöden.
  Kramen

 7. Svara

  Lena Lif

  3 augusti 2013

  Har nu lyssnat på boken som jag verkligen gillade. Trots att jag aldrig fött några barn känner jag mig riktigt initierad. Vet ju att 20-30talet i USA var präglat av depression och svåra tider men kan inte sluta förundras över hur människorna trots allt överlevde.
  Tack för tipset!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 297
 • 499
 • 1 640 988
 • 5 101
 • 65 744
Sök här