Läst

Jag har läst..

Av
den
20 oktober 2013

Röster från skogen Människor och natur på Bredfjället av Stefan Edamn & Jan Töve

edman

Enstöringen Verner i sin stuga.
Blinda Mina som drog plogen.
Bikungen Hugo och bärdrottningen Hildur.
Förnöjsamma Gertrud som bodde utan elektriskt ljus och rinnande vatten långt in på 1990-talet.

Stefan Edman och Jan Töve berättar om dem och många andra i denna fascinerande bok från backstugornas och de små skogsgårdarnas Gammel-Sverige.
Starka män och kvinnor med humor och klokskap mitt i en vardag av möda och knapphet.
De kunde ha levt var som helst i landet. Men boken skildrar tvåhundra år på Bredfjället, den ännu nästan väglösa storskogen i Bohusläns inland.
Idag en lockande vildmark med varg och tjäder. En oas av tystnad och skönhet för dem som söker ro bara någon timmes resa från storstadens buller och brådska.

Utdrag ur boken:
“Maja börjar föda, i sinom tid skall de bli nio barn. Men det är knalt med brödfödan, tegarna är magra. Livet är till brädden fyllt med möda, här som på alla andra ställen på fjället.
1896 drabbas de av en katastrof. I sin fattigdom har de varit tvungna att ta varor på kredit i affären och när skulden uppgår till 14 riksdaler tryter handlarens tålamod. Han skickar upp några män till Björnemyren. Bryskt plockar de ner Johans och Majas backstuga, stock för stock och tar timret i beslag.
Nu står den stora familjen i bokstavlig mening på bar backe. Var skall de bo? Jordkällaren är enda alternativet. Där tränger de alla ihop sig under sommaren och hösten och här föds yngsta dottern.
Hur var det möjligt, undrar en sentida betraktare som idag står vid den obetydliga källarruinen. Det måste ha varit rysligt kallt och fuktigt. Att elda för värme eller matlagning därinne gick inte heller, utrymmet var för litet och kyffet skulle ha fyllts med rök. Så Maja får ställa grytan över öppen eld utanför.”

Nu består ju inte boken på långa vägar av bara eländes elände, utan fantastiska djur- och naturupplevelser och samtal med intressanta personligheter som har sina rötter i området.
Jag blir själv vansinnigt sugen på att åka dit, och tycker det är tråkigt att jag inte kände till detta när vi campade på västkusten för några år sedan.
Boken är ett praktverk med stämningsfulla och vackra fotografier.

Du kan lätt hitta till Bredfjällets naturreservat.
Kör E6 till Ljungskile norr om Göteborg, ta av mot centrum och följ skylten Bredfjället 5 km till Norra Fjällets friluftscenter.
Här kan du ströva, åka skidor, besöka gamla gårdar och ödetomter, fiska, titta på fåglar eller plocka bär och svamp.

Boken är inspirerande och får betyget ****

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  20 oktober 2013

  Var hittar du alla underbara, intressanta böcker???? Tack för ännu ett tips
  Kram, kram!!

 2. Svara

  Sofie

  20 oktober 2013

  Lät som en trevlig bok den får jag kolla efter,

 3. Svara

  Anki

  21 oktober 2013

  Spännande – absolut en bok för mig! Tack för ännu ett tips 🙂
  Kram

 4. Svara

  Raija

  21 oktober 2013

  Låter som en intressant bok och den ska jag skriva upp. Det var nog väldigt tufft förr i tiden för många.

 5. Svara

  Agneta

  21 oktober 2013

  Waouw! Alldeles inte långt härifrån och häromdagen var vi på den västra sidan, vid havet! Nästa gång blir det Bredfjället, hade ingen aning om detta. Vad kul att du skrev om något som ligger här och du bor där! Och jag älskar sådana böcker, böcker som liksom är på riktigt. Och Stefan Edman, han bor ju i Ljungskile, så han är ju hemma i trakterna. Skriver upp boken på min julklappsönskelista.

  Hoppas skarpa läget är under kontroll och jag förstår så väl att du gör allt för din dotter!

  På tal om jul – jag har i många många år velat åka till en precis sån stuga du skriver om i kommentaren på min blogg, men det kommer tydligen inte att hända. Jag kan ju iofs åka ensam……men det gör jag tydligen inte så i år har jag kapitulerat och nu ska här ösas på för fullt med jul……gaaaah!

  Kramar

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 386
 • 552
 • 1 609 734
 • 5 043
 • 65 049
Sök här