Bloggen Läst

Jag har läst..

Av
den
3 januari 2014

Patina Långa liv & årgångshem av Petter Eklund, Patric Johansson och Marja Pennanen

eklund

Det rör sig snabbt under den grå hårknuten. De 91 år som man kan räkna till märks inte. Hon levererar fakta med kraften hos en revolver, pricksäkert, roligt, sen svindlande. Med sitt magasin av levnadsår, laddar hon om i köket över Wegwoods Napoleon Ivy-koppar, skorpor och termoskannan från Svenskt Tenn.

I Patina har skribenten Petter Eklund med ödmjuk och nyfiken blick skapat ett unikt porträtt av människor som var med om att forma det Sverige vi lever i idag. Alla med en sak gemensamt: de passar inte in i sterotypen om gamla människor. I Patric Johanssons bilder speglas huvudpersonernas årgångshem med nutid, minnen, stil och inredning i en blandning långt ifrån dagens inredningsideal.

År är ett klumpigt sätt att räkna, men om vi lägger samman den räknade tid som människorna i Patina har levt, blir det över 1000 år, Ändå, när vi besökt personerna i den här boken har vi inte träffa “gamla” människor, tvärtom, livet har bubblat i dem: nyfikna, kloka, skojiga, läsande, undrande, klarsynta – och framför allt har de varit sig själva. Äldre hem visas sällan ii inredningsmagasin, de tycks vara en förbjuden zon i media. Varför? Vi har blivit överraskade och förtjusta. Minnen av yrkesliv, städer, resor, människor trillade som pärlor. Vissar är rädda för att bli gamla. Det är inte farligt, det är ett äventyr.
Ur förordet av Petter Eklund

patina

Någon mer än jag som minns en dylik telefon? Min telefon på banken där jag jobbade såg ut exakt såhär, fullklottrad med lappar med telefonnummer, namn och annat viktigt :thumbsup:

Jag bara älskar denna bok!
Jag vill bli precis som dessa original om jag får leva lika länge.
När man inte har någon prestige att försvara men däremot en stor integritet och livsvisdom.
När man går sin egen väg och ägnar sin tid åt sådant man njuter av.
Varje personporträtt är målat med kärleksfull hand och de underbara fotona som ramar in berättelserna är helt fantastiska. Ikea släng dig i väggen!

Jag vill inte skiljas från den här boken, snyft, ett praktverk både till storlek och innehåll! Vilken lysande idé att ge utrymme åt dem som format vårt land. Jag skulle vilja besöka varenda en, sitta i deras kök och ta en fika och lyssna på minnen från deras långa liv.

Mitt betyg : **** full pott!

Dagens ord:
Kan det bli något annat än……patina 8)

Wikipedia: Beteckning på ålderstecken synliga på ett föremåls yta som är framkallade genom kemiska processer eller mekanisk nötning.
Utöver att ge föremålet ett förändrat utseende kan patinerinen också fungera som ett skydd mot yttre angrepp. En väl bevarad patina anses ofta ha en värdeförhöjande effekt på äldre föremål både vad gäller estetiska och ekonomiska värden.

ego1

Det visste jag väl, patina är vackert och värdeförhöjande! 😆
Kan då någon förklara hur en snart 60-årig patinerad tant kan få en fet och blänkande finne mitt under näsan? 😉

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  3 januari 2014

  Men käre gud, den boken vill jag ÄGA!!!! Så intressant, precis i min stil, att läsa titta i om och om igen…. *suck*
  Sen är det ju det där med patina….jag har fått lära mig att man ska ALDRIG röra det som är originellt och värdefullt, så egentligen får du låta den där finnen läka ut själv och acceptera att den ingår just nu i utvecklingen….dessvärre slipper man dom inte efter tonåren
  Kram på’re!

 2. Svara

  Gun

  4 januari 2014

  Min mamma har faktiskt också sin kvar, en precis likadan, men utan lappar 🙂

 3. Svara

  Gunnel

  4 januari 2014

  Ja tänk när man hade en sådan telefon och bara kunde nås när man var i närheten av den. Inte helt fel. Angående finnen….60 eller 16….det låter ganska lika. Man kan ju hoppas att det beror på att man är ung till sinnet. Måste kolla om jag också har någon.

 4. Svara

  leila

  4 januari 2014

  :party: hahaha fick mig ett gott skratt när jag läste slutet på ditt inlägg. Patina är vackert tycker jag och om det är någon tröst så får även jag finnar ibland. Är snart femtio år och trodde att finnar hör till tonåren men ack så jag bedrog mig 😆

 5. Svara

  Ragnvi

  5 januari 2014

  Morning o God fortsättning till dig o de dina!
  Fniss….jag fick en likadan som du fast på kinden! För övrigt växer snart mögel på mig…
  Kramen!
  Ragnvi

 6. Svara

  TT

  5 januari 2014

  Den boken måste jag få tag i!!

  Man matar in vildsvinen för att att hålla dem på plats för att sedan kunna skjuta dem. De har ställt en gammal korvvagn i skogen där man kan sitta och vänta in dem.

  En kompis till mannen fick höra hos djurdoktorn vilka skador de kan ge hundarna så jag är glad att inte Sherry är intresserad av dem.

 7. Svara

  Raija

  6 januari 2014

  Den boken var jag snabb att skriva upp, för den vill jag läsa.

  Tyvärr har jag inget svar på ditt avslut :confused: , men det kan bara betyda att under det patinerade skinnet finns en tonåring gömd.

 8. Svara

  Anki

  7 januari 2014

  Tack för ännu ett bra boktips… ligger nu på önskelistan 🙂
  Visst minns jag de gamla telefonerna, fulla med viktiga telefonnummer och ibland även ett rejält telefonnummerkartotek bredvid… lite skillnad mot idag…

 9. Svara

  Eva-Lena

  10 januari 2014

  Det tipset plockar jag direkt! Patina, det är mitt favoritord, jag älskar (naturligt) nötta saker, det här tramset med shabby chic tycker jag däremot är urfånigt, liksom färdignötta jeans, det är inte bara fånigt utan dessutom miljövidrigt. Fram för ännu mer återanvändning!

  Kram från Gävle i snölandet…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 312
 • 770
 • 1 610 980
 • 5 044
 • 65 073
Sök här