Läst

Jag har läst..

Av
den
6 februari 2014

Jag njuter så länge jag varar av Erik Ståhl

stahl

Erik föddes med Wiskott Aldrich Syndrome. Det är en ärftlig, ovanlig och dödlig immunbristjukdom som bara drabbar pojkar. Han vårdades på det enda ställe där man hade en gnutta kunskap om en sådan typ av sjukdom – en avdelning för barn med cancer, trots att det inte var cancer han led av.

Men det här är inte bara en berättelse om en svår sjukdom. Det är en berättelse full av liv. En historia om hur man tar sig igenom livets mörkaste partier och hur man lär sig att vända sina brister till fördelar.
Genom Eriks ögon får vi ta del av en värld kantad av tvivelaktiga läkarbeslut, starka familjeband och död. Med ett ärligt och berörande språk berättar han om uppslitande episoder ur sin uppväxt, men låter oss också möta de människor som funnits där och ingett hopp och trygghet.

Det här är en bok som inte väger särskilt många gram, men erfarenheten som ligger bakom väger flera ton och förmedlar en historia som få människor tvingas uppleva under en hel livstid.

Erik Ståhl, fördd 1986 arbetar idag som föredragshållare och inspiratör i hela Sverige. Genom sina uppmärksammade föredrag lär han oss människor att se livet med andra ögon -. och att njuta så länge vi varar.

Utdrag ur boken:
“Det har kostat blåmärken, blödningar, skrik och tårar för att inse och komma en bit på vägen. Jag tror aldrig att jag, fullt ut, kommer förstå alla mina begränsningar och frågan är om jag ens vill det. Att utmana sig själv och sitt handikapp är en del av utvecklingen, även om det ibland gör ont och skapar problem. Som liten kämpade jag med att passa in. Jag har blivit lite av en mästare på att förändra ögonbryn, pannveck och röstläge för att inte avslöja hur jag känner och mår.”

“Jag är livrädd för att bli som vem som helst. Ignoranta, naiva och gnälliga går många människor genom livet och tycker det är skit att åldras. Alternativet till att åldras är trots allt att dö, jag föredra att åldras då.”

En modig ung man talar ur djupet av sitt hjärta. En ung man som har fått kämpa från barndomens dagar, som har sett alltför många av sina vänner gå bort, som har förlorat mycket av sin ungdomstid liggande på lasarett.
Han har en livsglädje som få, han vägrar låta sig nedslås, han ger oss alla en anledning att fundera över vår tillvaro, vad vi begär, vad vi har fått och vad vi kan förbättra, för oss själva och för våra medmänniskor.

Du kan även läsa på hans hemsida här

Mitt betyg ****

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Mia

  6 februari 2014

  Det skulle behövas fler av hans sort…med hans tankar…. Jag har en fd arbetskamrat som har börjat blogga, Anders http://tavlamedcancer.blogspot.se/ En kämpe av stora mått som bara ser framåt….
  Kram på dig!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 292
 • 499
 • 1 640 983
 • 5 101
 • 65 744
Sök här