Läst

Jag har läst…

Av
den
22 september 2022
När bergen sjunger Bokomslag När bergen sjunger
Nguyen Phan Que Mai
roman, Vietnam, 70-tal, krig, familj,
Historiska media
2021
384

Jag har lyssnat till den här boken och kan därför inte lämna någon smakbit. Uppläsare är AnnaMaria Käll och hon läste mycket bra, hon hade även fått hjälp med uttal av vietnamesiska uttryck som förekommer i originalspråk i boken.
Genom hennes röst förflyttades jag till ett mycket annorlunda land, Vietnam, där stora omvälvande saker skedde.

Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.
Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Vietnams turbulenta 1900-talshistoria berättas genom dessa två oförglömliga kvinnor. Deras trots och beslutsamhet, hopp och oväntad glädje. Vi får genom dessa kvinnor lära oss historien om ett folk som hetsas till bristningsgränsen och om en familj som vägrar att ge efter.
Romanen genomsyras av vietnamesiska traditioner och språkbruk.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  22 september 2022

  Den boken har jag också lyssnat på och jag tyckte mycket om den vad jag minns.
  Kram

 2. Svara

  Ditte

  23 september 2022

  Tack för tips om den här boken.Ska absolut läsa den.Har varit en del i Vietnam och både landet, dess historia och människor fängslar mig.
  Kram

 3. Svara

  Susjos

  23 september 2022

  Men så roligt att du läst just den boken som jag läser nu! Som talbok med text, och hon som läser den kan också de konstiga uttalen på namnen på “vietnamesiska”. Jag tycker precis som du skrev att den är lite svår med alla familjemedlemmar och väldigt detaljerat skriven, och talboken är 10 timmar lång, puh! Men jag kämpar på, och den är ju väldigt intressant!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 70
 • 235
 • 1 654 715
 • 5 125
 • 66 106
Sök här