Läst

Jag har läst..

Av
den
24 mars 2014

Det har blivit en och annan bok under de senaste veckorna.
Koncentrationen har under rådande omständigheter inte varit den bästa, och många är de böcker som jag ratat efter några tiotals sidor då inte berättelsen gripit tag i mig.
Dessa böcker har jag dock läst med glädje:

Kerstin Thorvall BookClub eller det mest förbjudna 2.0 red. av Estrid Bengtsdotter och Kristina Thulin

bengtsdotter

I Kerstin Thorvall BookClub kan allt ventileras, yviga bokdiskussioner övergår i samtal om livet som kvinnor, mammor, döttrar, yrkesarbetande – Nu har bokklubben skrivit en bok, med Kerstins öppenhet som riktmärke.
I personliga berättelser utvärderar vi här medelåldern, vad vi hoppas på, vad vi fasar för.

Vi, det är Martina Bigert, Cecilia Blomberg, Christina Höglund, Imke Janoschek, Hanne Kjöller, Annika Lantz, Lena Stjernström, Jenny Strömstedt, Maria Thulin och Helena von Zweigbergk

Kan man åldras med värdighet?
Är det bara sorgligt när barnen flyttar hemifrån, eller skönt också?
Vågar man vägra ta hand om sina gamla föräldrar?
Varför vill ingen anställa mig nu när jag är bättre än någonsin?
Hur ska jag komma över min galna passion som drabbat mig mitt i livet?
Är det en lättnad när fertiliteten tar slut?
Hur kommer man överens med en skogstokig ägglossning?
Hur står man ut med att kroppen åldras?
Vad händer med sexlivet?

Tolv erfarna kvinnor som lärt sig ta plats vill med sin bok synliggöra det de nu är.Var och en har själv valt vad och hur hon vill berätta – uppsluppet, provocerande, närgånget, gripande. Sen läste de varandras texter, skrattade, grät en skvätt, höll med och höll emot. Och lade in sina kommentarer i boken.
Kerstin skulle nog ha gillat det.

Utdrag ur boken:

“Det är när vi kan frigöra oss från vanan att spegla oss i männens ögon vi kanske kan välkomna den tredje åldern. När vi kör Marit Paulsen-racet: När vi slutar ägna timmar åt att försöka göra oss snygga och nöjer oss med att sköta vår hygien och hålla kroppen i form – inte för att bli liggbara utan för att få den att funka. Och när vi istället använder alla dessa timmar på att förändra världen, röra på oss, umgås och ha roligt.
Slappt skinn, hängande bröst, några extra kilon och kanske ett och annat hårstrå i ansiktet är de kroppsliga attributen till trots i huvudsak en fråga om självbild och en mental förändring.”

För det första bör jag tala om att jag själv inte har läst Kerstin Thorvalls bok som här åsyftas!
Men jag har ju en hum om vad den handlar om…

Det fanns många korn av sanning i den här boken!
Reflektioner och tänkvärda tankar, kunde höra “tjejerna” flamsa och skratta, bli allvarliga och nyfikna allt medan dom språkade. Visserligen består denna grupp av väldigt homogena människor, framgångsrika karriärkvinnor mitt i livet, men det är väl inget fel med att dessa får komma till tals. De är ju verbala och kan uttrycka vad många av oss tänker på.
Jag skulle själv med glädje vara med i en bokklubb som denna!
En Facebookgrupp har gruppen också där man kan gå in och ventilera olika ämnen.

Mitt betyg ***

Dansa för oss av Michael Nyqvist

Röda mattan är utrullad på New Yorks finaste biograf. Limousinerna bromsar ljudlöst in för att släppa av den ena superstjärnan efter den andra. Luften vibrerar av spänd förväntan.
Två timmar senare sitter Michael Nyqvist mållös i salongen. Nästan alla hans scener är bortklippta. De scener som han har arbetat med i ett år och offrat så mycket för.
Medan eftertexterna rullar börjar han minnas ögonblicken som lett fram till premiären. Utklädningslekarna som hjälpte honom att fly vardagen i barndomshemmet. Cykelturerna när han som fattig student skulle få replikerna att sitta inför en repetition. De första stapplande stegen på en riktig scen. Tvivlen på om han verkligen är bra nog och de korta stunderna av lycka när han känner att han är det.

Skådespelaren Michael Nyqvist delar med sig av roliga, rörande och ibland skakande scener ur sitt liv. Men också funderingar kring de livsval han gjort.
En gripande historia som saknar både början och slut, och som lär oss något om vad det är att vara människa.

Den här boken blev jag besviken på. Skriva kan han, och agera kan han, men inget i den här historien greppade tag i mig. Fragmentariska minnesbilder som inte gör några större intryck.
Mitt betyg **

Boel och Oscar av Josefine Sundström

sundström

De är nyblivna grannar i ett ombyggt bankpalats från sekelskiftet, den ene är 90 år gammal, en före detta arkitekt som har bott i huset sedan han själv ritade om det. Den andra är en blond 30-årig före detta gallerist, nyss hemkommen från en längre utlandsresa. De borde inte ha något gemensamt.
Eller?
Båda bär de på ouppklarad skuld, sorg och ilska över hur livet blivit. De lever i ofrivillig ensamhet. Men en vattenläcka i taket gör att de måste ta kontakt.
Detta blir upptakten till en oväntad vänskap, och snart har deras påverkan på varandra blivit genomgripande.

Jag minns Josefine som en pigg och gullig programledare på teve. Sen försvann hon från rutan. Numera är hon krönikör och detta är hennes andra roman. Jag läste hennes första roman “Vinteräpplen” med njutning och kan inte säga att jag blev besviken på denna berättelse heller.
Boken är precis som författaren själv, omtänksam, positiv och gripande.
Det är alltid givande då personer finner varandra över generationsgränserna, alla har vi något att lära av varandra.
Mitt betyg ***

Drottningkronan av Ingrid Kampås

kampas

Det råder sorg på Hojum. Den egensinniga Agnes ligger för döden och på tunet är allt onaturligt stilla i sommarhettan.
Den enda som inte låter sig påverkas är den unga Ester som väver ljusa framtidsdrömmar. Hon är snart giftasvuxen och har i hemlighet redan beslutat sig för vem som ska få hennes hand.
Som föräldralös har hon vuxit upp hos sin kärleksfulle morbror Lars och stormannagårdens präst har skolat henne i latin och skrivkonst. Men när Lars förkunnar att hans begåvade systerdotter ska bli nunna faller Esters hela värld samman.
Ödet vill annorlunda och Esters liv blir mer dramatiskt än hon någonsin kunnat ana.

“Drottningkronan” är den femte fristående delen i romanserien “Släkten” där varje bok har olika författare som spinner vidare på den väv tidigare historier handlat om.
I serien har hittills Katarina Mazetti, Karin Wahlberg, Catharina Ingelman Sundberg och Maria Gustavsdotter skrivit var sin roman. Nästa bok kommer att skrivas av min absoluta favorit, Elisabeth Nemert.

Vi rör oss här i det mörka 1100-talet, följer livet bland kungligheter, adel, borgare, prästerskap, bönder och trälar.
Fantastiskt intressant och välskrivet, jag är imponerad av författarens kunskaper och förmåga att sätta allt på pränt. Man lever sig verligen in i berättelsen, och jag rekommenderar den varmt, liksom förresten hela romanserien.

Mitt betyg ****

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  24 mars 2014

  Stort tack för de här boktipsen, det börjar bli tunt i läshyllan nämligen…måste skärpa mig också och kolla bibblans öppettider, pronto!!!! Kram på dig goa <3
  :love: :love:

 2. Svara

  britten

  24 mars 2014

  Jag har numera mest bara gått över till att lyssna på böcker. Får så ont i mina armar annars
  Den sista boken jag lyssnade på var ” Hatties liv” Läsvärt.
  Så fick du ett tips av mig
  Jag får ju så många bra av dig

 3. Svara

  Ingegerd

  24 mars 2014

  Hej Paula! Visst är det skönt att få lämna verkligheten och dyka in i en fängslande bok! Jag har antecknat Dina boktips här och ska kontakta min bibliotekarie som kommer hem till mig med böcker! Så underbart! Jag har nyss läst Marie Jungstedt: Du går inte ensam = tyckte om!, Svartvintern av Marianne Cederwall: Toppen, läs den! och Helena von Zweigbergk Fly för livet, = läskig men fängslande, mådde nästan lite illa. Som Du kan jag inte koncentrera mig så några böcker ger jag upp. Har inte Du tjänsten Boken kommer? Kram!

 4. Svara

  Marja

  24 mars 2014

  Visst är det pocketupplagan av Boel och Oscar du läst? Ta en titt bak i boken där olika bloggare har tyckt till om boken på sina bloggar… där finns jag med. 🙂
  Jag blev så nyfiken på både boken om Kerstin Thorvall och Mikael Nykvists memoarer. Kul att få recensioner. 🙂
  Kram

 5. Svara

  Eva-Lena

  25 mars 2014

  Hej Paula! Jösses vad du är på G igen, heja, heja! Och läsa hinner du också…

  Den sista ska jag beställa eftersom jag läst de övriga. Tyvärr minns man ju inte den förra i serien när nästa kommer åtminstone gör inte jag det. Skulle vara kul att läsa alla i en följd så småningom.

  Ha det gott i lilla pörtet!

  KRAM!

 6. Svara

  "LillaSyster"

  25 mars 2014

  Oj, vad mycket du plöjt igenom.
  Inte dåligt att hitta fokus till det.
  Kram på dig! :love:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 290
 • 363
 • 1 626 684
 • 5 069
 • 65 363
Sök här