Jag har läst…

Dass – en undersökning av det hemliga rummet av Göran Bergholm & Ulf Kjellin

Förra året utgavs ca 150 kokböcker. Någon måste ta konsekvensen!

Det finns ett rum i vilket vi oftast vistas ensamma med låst dörr. Det är toaletten. Ett av de få ställen där vi kan vara riktigt privata nuförtiden, tycker många.
Men vistelsen på dass kan också vara att dagdrömma, prata i telefon, äta glass, läsa serier eller plugga in en 40-poängskurs.
Det som framförallt skiljer oss från äldre tiders toabesökare är att medan vi numera sitter ensamma med haspen på, stt man förr ofta tillsammans på rad och diskuterade det som stod på dagordningen.
Författarna har i den här boken anlagt ett helhetsperspektiv på ämnet och visar på dess bredd i en informativ och underhållande blandning av allvar, humor och grotesk.
Allt från dassen i Efesos till Louis Armstrongs laxermedel avhandlas med samma nitiska ambition.

En himla rolig och upplysande bok
Fantastiska illustrationer och bildmaterial i ett stort och vackert bokverk.
Lite för stort för att handskas med när man sitter “på dass” men väl så passande i hammocken på landet.
Perfekt present till någon “som har allt”
Mitt betyg blir ***

0

8 Comments:

 1. Ingen skitsak minsann…*L* Minns med förtjusning barndomens “fjös” i Helsingland,mmmmm! Stort “hål” för far i huset,mellanstorlek för mor och två pyttesmå till oss ungar! Dé var tider dé,mmmmm!Den här boken måste jag försöka hitta,helt klart!
  Efter en jobbig vecka börjar det ljusna i horisonten,mamma mår bättre gudskelov och är hemma igen!
  Önskar er alla en härlig fortsättning på veckan!
  Kramar om…..

 2. :no: Inte kul att sitta på dass!
  Det fick jag och dotra göra när vi flyttade hit och badrummet renoverades mitt i vintern. Jag har ju suttit på dass förr, men inte dotra. Hon gillade det inte!
  Var på en mycket intressant utst. för 10-12 år sen om toaletter och gamla dass och den var mycket intressant. :hjartan:

 3. Å perfekt boktips min käre mor fyller år snart.
  hoppas din dag varit bra!

 4. Håller med Punatukka helt o hållet!! *L*
  Både vad gäller dasset hemma hos farmor och att jag måste få tag i den boken!

 5. När jag var liten brukad jag och mormor gå tillsammans på deras utedass. Det hade ett stort och ett litet hål… Jag minns att det var mysigt.

 6. Dass…hemskt med sådana hemlighus ju!
  Sist jag var tvungen att slå mig ner i ett var för några somrar sedan, det var hos en väninnas mamma, ute på landet…och det var nog det vackraste dass jag skådat…ändå snabbdrillade jag :lol:

  Kram från Eva

 7. Äta på dass…njaeee jag tror jag avstår. :lol:
  Jo mitt nya jobb blir ungefär som nu bara att jag byter avdelning. En del nya patienter en del gamla som kommit till oss när den avd. inte kunnat ta emot dem. Men framförallt blir det nya kollegor! Lite nya rutiner och sådär kan kännas skönt. Vi behöver alla lite ombyte.
  Så mkt mckörning har det inte blivit på sistone. Mitt bakdäck var slitet och har plockats av. Får se till att få tummarna loss och få in det för däckbyte. Går på semester från och med nästa måndag dvs tio dagar eller så och då kan det vara skönt att ha hojen.
  Hur har ni det i nya pörtet, trivs ni bra? Ser ut som fler flyttat från Fredriksberg tror jag…Marita har nog också dragit iväg tror jag men jag vet inte var. Med många barn i huset är det ibland svårt att bo så långt ut på landet. MAn minns ju själv hur det skulle köras hit och dit på allt möjligt.
  Hoppas ni har det riktigt fint och får lite sol på näsan också!
  Kram
  /catja

 8. Jaha, vad tycker ni om att tömma dassen då? När vi hade stuga i åboländska skärgården “fick” jag vara med om detta otaliga gånger. För att nu riktigt säga sanningen, så gick det bra om man tog en rejäl sup före och en rejäl sup efter! Då var tunnan tvättad (med granrisruska, inte hade vi elektricitet eller högtryckstvätt!) och nytt granris inlagt i bottnen. I alla fall kände man sig duktig!
  Morjens (ja, det är finlandssvenska).

Kommentera