Läst

Jag har läst..

Av
den
24 juli 2014
Kina med tio ord Bokomslag Kina med tio ord
Yu Hua
fakta
Natur & Kultur
2014
277

I den här boken får vi en unik och frispråkig skildring av vad som utspelat sig i Kina under de senaste årtiondena. Författaren belyser genom personliga berättelser och skarpsinnig analys landets blixtsnabba ekonomiska och sociala omvandling.
Utifrån tio begrepp som är vanliga i kinesisk jargong fångar författaren världens folkrikaste, men kanske också mest missförstådda, nation.

Utdrag ur boken:
"För trettio år sedan var jag tandläkare i en liten stad i södra Kina, där jag stod med tången i hand och drog ut tänder åtta timmar om dagen. Mitt arbete bestod av att jag dagarna i ända stirrade in i folks gapande munnar, förmodligen den värsta utsikten i världen. På lunchrasten brukade jag stå vid fönstret och titta på folklivet medan jag plågades av den skrämmande tanken att jag skulle ägna resten av mitt liv åt detta.
Människorna som arbetade på kulturcentrat promenerade omkring på gatorna. Varför arbetar ni inte? frågade jag. -Vårt arbete består i att promenera fram och tillbaka svarade mannen. Det låter som ett jobb för mig, tänkte jag och beslöt mig för att bli författare.
Efter en komplicerad procedur då jag fick sju eller åtta röda stämplar på min ansökan om förflyttning blev jag insläppt på mina drömmars arbetsplats. Jag kom avsiktligt två timmar för sent första arbetsdagen men var ändå först på plats av alla. DET ÄR MITT VACKRASTE MINNE AV SOCIALISMEN"

Välskriven, spännande, en berättelse som från en annan planet om ett land som gått från skottkärra till X2000 på 20 år! läs för bövelen! Passar perfekt även i hängmattan!

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Kersti

  25 juli 2014

  Tack för tipset, den låter jätte spännande ska se om jag kan få tag på den på bibblan.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 404
 • 450
 • 1 638 571
 • 5 097
 • 65 701
Sök här