Läst

Jag har läst..

Av
den
31 januari 2015
Om du har vägarna förbi - En bilresa bland anslagstavlor i Norrland Bokomslag Om du har vägarna förbi - En bilresa bland anslagstavlor i Norrland
Staffan Ekegren
dokumentär
Votum & Gullers Förlag
2014
240

Var någonstans ligger Sverige, ja var finns det egentligen? På anslagstavlorna?

Vare sig vi talar om en levande eller döende landsbygd är anslagstavlan dess kanske starkaste uttryck. Den samlar upp vad som händer i en bygd, trots att internet kommunicerar snabbare. Ofta är den uppställd i närheten av bygdens affär. När affären läggs ner står anslagstavlan kvar, den behöver ingen affärsverksamhet. Den finns där människor finns, som behöver ett centrum. För samtal.
Mångfalden är slående, både till innehåll och utseende. En del har högre estetiska värden, andra mindre, men kan vara desto mer uttrycksfulla. Och bakom dessa meddelanden visar sig en rikedom av människor med mer eller mindre sällsamma öden.
Det vet författaren, han ringde upp ett 20-tal av dem.
Men först sen han rest i det inre av Norrland, ett projekt i samarbete med hustrun Maria Sedell (foto, utställning, storytelling). Med trangiakök och takbox reser, sover, äter, lever de i en 23 år gammal Volvo Kombi, ett färdsätt som gör det möjligt att komma människor och bygder nära. Och anslagstavlor utomhus på 114 platser.
Denna bok är ett urval av de märkligaste.

Utdrag ur boken:
målning och reparationer
"Polska laget ger reparation och malning av byggnaden finns, inrätta tak, inredning efterbehandling, svetsning och andra renovering och byggnation, intresserade kontakta oss via e-post och telefon"

"Hushållsnära tjänster
Vi städar, tvättar, stryker, tvättar fönster, tar ut mattor, vädrar kläder, klipper gäsmattor, handlar, lågar måt mm
-bygstädning!
-Eventstädning!
-Villautstädning
Vilmas service"

Lo Lars Näsholm
"Gammalt tillbaka fanns mycket lax i älven. Drängar vart lovade att inte behöva äta lax mer än tre gånger i veckan. Det togs in i kontraktet. Lax varje dag hade inte varit nån förmån. När jag var tretton år vart pappa sjuk och jag fick börja i laxfisket. Tre man i varje båt drog vi en stor tung not som var 250 meter lång. Tungt slit 16 timmar och ledig 8 och mitt i veckan kunde man vara långledig 16 timmar. Sova litegrann fick jag göra lördag-söndag."

Om en bok kan vara charmig så är det precis det denna bok är!
Idén är ganska skoj, jag kan snabbt relatera till min hemby där vi har två anslagstavlor som läses av byfolket. Internet kan aldrig slå ut denna tavla, här finns allt samlat på ett ställe, privatpersoner, företag, föreningar, klubbar osv. Och jag finner stort nöje i att minst en gång i veckan läsa annonserna när jag är nere på byn.

Trots att boken avhandlar en resa i Norrland så börjar faktiskt färden här i mina trakter, nämligen med foto och intervju av Abraham Piek som annonserar här i Fredriksberg. Han är holländare och har bor i grannbyn med sin familj och nu försörjer sig som "lokal handyman"

Jag fann stort nöje i att titta på alla bilder och läsa om många livsöden. Precis som livet självt.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  "LillaSyster"

  1 februari 2015

  Skönt att sitta inne och läsa!
  Mmm tänk att anslagstavlorna fortfarande håller i dagens digitala samhälle.
  Men så är det ju så att penna och papper sällan strular!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 527
 • 369
 • 1 608 755
 • 5 041
 • 65 038
Sök här