Läst

Jag har läst..

Av
den
22 mars 2015
Atlas över avlägsna öar - Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka Bokomslag Atlas över avlägsna öar - Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka
Judith Schalansky
Pequod Press
2013
132

För Judith Schalansky, som växte upp i DDR, blev kartorna ett sätt att resa. Deras linjer, färger och namn fick ersätta de platser hon ändå aldrig kunde besöka. DDR:s gränser har sedan länge suddats ut, både de som markerats på kartan och de begränsningar som tvingats på dess invånare.
Men Schalansky reser vidare i atlasen och tar oss till 50 avlägsna öar - från Tristan da Cunha till Clippertonatollen, från Julön till Påskön.
På ena sidan av uppslaget återges hennes minutiösa kartor, på den andra hennes märkliga och absurda berättelser.
Sällsynta djur och udda människor fyller sidorna: strandsatta slavar och ensamma naturforskare, vilsna upptäcktsresanden och frustrerade fyrvaktare, myterister och skeppsbrutna.

Utdrag ur boken:
Stilla havet Napuka Besvikelsens öar (Franska Polynesien 8 km2 277 invånare, upptäcktes förmodligen i januari 1521 av Ferdinand Magellan

Magellan är på väg till Kryddöarna. Men ingen tror längre att han ska komma fram. Besättningen har inte mat nog att äta sig mätt: skeppsskorporna är bara damm, fördärvade av musskit och maskar, dricksvattnet är en gul, skämd soppa. För att inte svälta ihjäl äter de sågspån och de läderremsor som bundits om rårna för att skydda tågen. När man upptäcker råttor tar jakten sin början. En av männen är så otålig att han slukar djuret rått och två matroser striden så häftigt om en dödad råtta att den ene slår ihjäl den andre med en yxa."

Pingelap Karolinerna Mikronesien 1,8 km2 250 invånare
Här är till och med grisarna svart-vita, som om de skapats enkom för dem - för de 75 pingelaper som inte kan urskilja några färger. Inte solnedgångens brinnande purpur, inte havets azur, inte papayafrukternas grällt lysande gula och inte det mörkt och evigt gröna i den täta djungeln med dess kokospalmer. Det beror på en minimal mutation i kromosom nummer åtta....

Ja så fortsätter historierna och jag har då sällan läst något så dråpligt och intressant!
Kort och koncist, kärnfullt och målande är beskrivningarna av de olika öarnas beskaffenhet.
Jag njöt ohämmat av denna underbara bok, hur ska man kunna leva utan den om man inte själv åker iväg och utforskar alla de små pluttöarna på jordens alla hav?
Och tro nu för all del inte att boken inte är seriös, för det är den i allra högsta grad. Både register och ordlista finns bifogade.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Agneta

  22 mars 2015

  Vilken ovanlig och kul bok! Jag antecknar. Jag har också alltid rest och har ständigt en karta i mitt huvud, allt jag hör om placerar jag på kartan. Och jag kan zooma både in och ut i huvudet!
  Men snälla, bet du av en tand, det är inte kul det. Men det går ju att rätta till tack och lov.
  Så många fina bilder du har haft på snölandskap!
  Här är vedervärdigt väder idag, det är allt elände på en gång, det var en pina att gå ut och gå med hunden men jag var nöjd när det var gjort!
  Kram

 2. Svara

  Kersti

  22 mars 2015

  Det låter som en underbar läsupplevelse. Jag lägger omedelbart boken till min önskelista över böcker att läsa.
  Kram

 3. Svara

  Annika

  23 mars 2015

  Perfekt sätt att få uppleva dessa öar utan att det kostar så mycket. Tack för det. Ska oxå lägga den boken i önskelistan.
  Ha nu en fin Måndag.

 4. Svara

  Eva-Lena

  24 mars 2015

  Jösses vad folk kan utforska och hjälpa andra att resa i fantasin – och kanske väcka intresse att resa IRL.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 74
 • 235
 • 1 654 719
 • 5 125
 • 66 106
Sök här