Jag har läst..

Alla hönsen hemma och färska ägg i köket Bokomslag Alla hönsen hemma och färska ägg i köket
Anna Billing
kokbok
Arena
2014
192

Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården?
Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen?
Det gjorde matskribenten Anna Billing. För två år sedan förvandlade hon barnens övergivna lekstuga till hönshus och skaffade kycklingar.
I trädgården bor numera sju mycket olika hönor som sprätter hela dagarna och äter matrester från familjen. De värper ägg i alla möjliga färger och storlekar som allihop hamnar i Annas kök och blir pocherade, stekta och kokta eller hamnar i läckra sallader, omeletter, pannkakor, såser och desserter, gärna tillsammans med annat från trädgården.
Detta är en kokbok med en twist. Den handlar om det dagliga livet med höns i en vanlig villagträdgård, kombinerat med praktiska tips om hanteringen av färska ägg och många enkla, goda äggrecept som förgyller både vardag och fest.

Vad passar väl bättre så här i påskatider än en bok om ägg???

I denna utomordentligt trevliga bok finns förutom 75 smaskiga äggrecept även annat matnyttigt i ämnet.
Jag är ju lite av ställföreträdande hönsmamma till grannens höns och tycker de är synnerligen trevliga djur, de enda fåglar jag inte är skraj för faktiskt.

Äggrecepten var högst varierande, allt från kinesiska drakägg till papadzules - gratinerad äggfylld tortilla med pumpakärnsås och där emellan en massa efterrätter och bakverk för dem som gillar sötsaker.

I mitt liv är ägg ett av huvudingredienserna i matlagningen. Skulle jag vara tvungen att välja ett enda livsmedel att leva på så skulle jag välja - just det, ägg! Det finns nog inget annat livsmedel som går att variera så i oändlighet...

Även om du nu inte är sugen på att ha egna höns, eller kanske inte bor så du har den möjligheten idag så har du stort nöje av att läsa om de förträffliga kacklande fåglarna och deras underbart goda ägg.

0

5 Comments:

 1. Jag vill också ha höns…..ser fram emot hönsmarknaden i försommar, som har blivit lite av en tradition här. Har alltid jobbat tidigare och missat den, så nu hoppas jag verkligen att jag kan få åka dit….Däremot är jag lite känslig för ägg…. Kram på dig, goa du :love: :love:

 2. Vi äter ägg varje morgon – idag äggröra! Men egna höns vill jag inte ha, vad skulle Hjo-Hjo säga? Vi köper dem från Asketorp i Skövde.

 3. Ha en fortsatt trevlig påskhelg.
  Klart vi ätit memma, ingen påsk utan den delikatessen.

  Tjingelingen från Rantamor.

 4. Eva-Lena Norgren

  Ägg och potatis är mina bästa livsmedel! Verkar vara en fin bok det där.

 5. Tack för boktipset, för det låter som en bok jag borde läsa. Jag gillar också ägg och höns.

Kommentera