Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
26 juli 2015
Mer lugn mage med god mat - kokbok för dig med IBS Bokomslag Mer lugn mage med god mat - kokbok för dig med IBS
Sofia Antonsson
kokbok
Lava Förlag
2014
129

Så många som 1,5 miljoner svenskar lider av magsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome) som bland annat ger smärta, gaser och uppblåsthet.
Denna bok är uppföljaren till Lugn mage med god mat.
Recepten är fortsatt fria från lök, vitlök, gluten och laktos och baseras på kostbehandlingen FODMAP - en metod som ger tre av fyra personer lugnare mage.
Författaren är legitimerad dietist och Sveriges ledande expert på kostbehandling av IBS. Med hjälp av kostbehandlingen FODMAP har hon hjälpt tusentals personer till ett bättre liv och gladare mage. Hon har också utbildat en stor del av landets dietistkår i behandlingen.
Att följa FODMAP innebär att man lägger om sin kost och utesluter vissa födoämnen som retar tarmen.

Trots att jag inte själv lider av IBS så har jag en krånglande mage ganska ofta. Kanske utsätter jag den för alldeles för många prövningar, men det är ju så mycket som smakar bra, inte minst lök och vitlök. Viss försiktighet måste iakttas, och ibland måste jag låta magen vila lite, och då är det bra att kunna välja extra skonsam mat.

Egentligen handlar det om att göra om gamla klassiker så att de lämpar sig för alla, även dem med känslig mage.
Som exempel kan jag nämna Chili con linser, en variant där bönor är utbytta mot mycket snällare linser.
Glutenfri pizza är säkert populärt och hela avsnittet med kakor och desserter kan jag inte bedöma eftersom de inte ingår i min mathållning.
En tydlig bok där recepten är enkla att följa, inga krusiduller, men heller inget nytt under solen.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Raija

  26 juli 2015

  Jag hade IBS mage när jag var yngre och hade tät kontakt med dietist då. Fick lära mig själv om vad min mage tålde eller inte. Konstigt nog så har jag blivit bättre och drabbas nästan aldrig längre, fast jag äter sånt jag inte klarade på många många år.

  Det är verkligen bra att det äntligen skrivits en bok om vad som är lämpligt att äta när man har en stökig mage. För min dietist visste inte mycket då och jag fick inte mycket hjälp.

 2. Svara

  MICKAN from QUEENS FIELD¸.•°`????

  27 juli 2015

  Det verkar som en bra bok.
  ? Bra mat är alltid bra ?

 3. Svara

  "LillaSyster"

  27 juli 2015

  Låter som om en mycket bra bok, min mage krånglar ju inte – men jag har de i min närhet som jag ska rekommendera den till. Tack för ytterligare ett boktips! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 240
 • 388
 • 1 575 235
 • 4 983
 • 64 165
Sök här