Läst

Jag har läst..

Av
den
5 augusti 2015
En enda tår Bokomslag En enda tår
Angéle Lieby
biografi
Libris
2014
159

Angéle kommer till sjukhuset med huvudet i ett skruvstäd - så känns det i alla fall. Smärtan är värre än något annat hon har varit med om.
När hon vaknar nästa gång, utan huvudvärk, är det med känslan av att inte kunna andas. Hon ser ingenting, hon kan inte röra sig, hon kan inte tala.
Snart förstår hon att sjukhusets personal tror att hon är hjärndöd. En läkare talar om för hennes man att det är dags att stänga av respiratorn och planera för begravning.
Och hon kan inte protestera.
Men en dag när Angéles dotter sitter vid sängen ser hon en tår rinna nerför mammans kind. Plötsligt förstår alla att Angéle fortfarande lever.

Angéle hade drabbats av en alldeles vanlig infektion som ledde till Bickerstaffs syndrom - en sjukdom som gör att i stort sett alla tecken på liv försvinner, samtidigt som den sjuke fortfarande hör och känner lika mycket som tidigare.
Hon överlevde, räddad av en enda tår.
Detta är hennes berättelse.

"Jag har inte i första hand skrivit boken som ett inlägg i debatten om dödsbegrepp och dödshjälp, säger författaren, utan för att väcka hopp hos anhöriga till komapatienter och för att göra alla som arbetar i vården medvetna om att det gängse sättet att behandla och bedöma fall som mitt inte är självklart. Om det inte hade varit för min egen starka livsglädje och mina anhörigas kärlek hade jag inte överlevt."

Redan när Angéle bara kunde röra på ett finger och kommunicerade med sin man genom att han rabblade alfabetet och iakttog hennes finger berättade hon för honom att hon ville skriva en bok om sin sjukdom.

Ja jisses, min och säkert många andras värsta mardröm! Ett helt klart förstånd och psyke men en kropp som inte kan förmedla det! Afasi har jag upplevt som ytterst besvärligt, är man dessutom i koma, ja vad återstår då?
Bland annat görs experiment för att säkerställa att patienten inte har några smärtupplevelser dvs. hjärnaktivitet kvar, på Angéle gjordes detta genom att man drog i bröstvårtan, hårt! Det lär vara så smärtsamt att även en patient i koma reagerar. Det kunde inte Angéle visa, men hon upplevde den omänskliga smärtan!
Min mor låg i koma efter en stroke, läkaren förklarade att man pumpat in vatten i hennes öra för att kontrollera statusen i hjärnan. När vattentrycket drabbar trumhinnan är smärtan olidlig, dvs. man uppnår samma resultat som med bröstvårtan. Jag kan bara hoppas att min mor redan var hjärndöd vid det tillfället.

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  5 augusti 2015

  Men fy så otäckt, jag mår dåligt bara av att läsa detta lilla 🙁 Jag har ju sådan dödsskräck!!!

  Den boken lägger jag INTE på minnet.

  KRAM

 2. Svara

  "LillaSyster"

  5 augusti 2015

  Fy det där lät inget vidare.
  (Det stämmer att inlägget innan var från Sofiero, nästa gång du kommer till Helsingborg måste du absolut dit, det var mitt första besök i lördags och jag ska absolut stanna till där igen när tillfälle ges) Kram

 3. Svara

  eva

  6 augusti 2015

  Hälsningar från Skummeslövstrand utanför Båstad i Halland.
  Jag hälsar på kusin o frun i stugan nån dag väder är toppen.
  Rolf målar fönster i Norrahammar hos BB Jennie.
  Kram / Eva

 4. Svara

  MICKAN from QUEENS FIELD¸.•°`????

  6 augusti 2015

  Ååååå, vad jag är dålig på att läsa böcker. Jag borde göra det.

 5. Svara

  Mormor

  6 augusti 2015

  Mæ ha vært verdifull lesning. Håp trenges man alltid, både som syk og som pårørende.
  Ha en deilig dag 🙂

 6. Svara

  Bia

  7 augusti 2015

  Men fy vilken mardröm! Att inte kunna meddela sig med andra. Jag borde läsa böcker igen, inte bara hänga vid datorn… Kram!

 7. Svara

  Raija

  8 augusti 2015

  Den boken vill jag läsa, för vilken skräck att hamna i den sitsen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 36
 • 437
 • 1 579 577
 • 4 991
 • 64 332
Sök här