Läst

Jag har läst..

Av
den
18 september 2015
Och kvar stod en röd resväska Bokomslag Och kvar stod en röd resväska
Mari Åberg
Andra rum Förlag
2013
293

Göteborg 1933. Hanna förstod efterhand att hennes far var en märkvärdig person, en selfmade man som det så modernt och amerikanskt heter. Han hade varit inblandad i de flesta stora byggprojekt under 1920-talets Göteborg. Riktigt känd hade han blivit i och med artikeln i tidningen som byggde på hans livsfilosofi oc devis - Alla som vill kan.
Att komma från mycket knappa omständigheter och bygga upp ett stort företag med från början ingenting mer än sina bara händer, det var en framgångssaga som nästan var för bra för att vara sann i trettiotalets Sverige. Men det var just sådana historier som behövdes för att ingjuta mod och entreprenörsanda i ett land i djup kris.

13-åriga Hanna lever ett privilegierat liv och drömmer om att få resa till Köpenhamn för att utbilda sig till modist.
Så sker katastrofen och ingenting kommer mera att bli sig likt. Hon tvingas bryta upp från allt som hon känner till och har kärt för att skapa sig en egen framtid.

Detta är författarens debutbok men det har redan utkommit en fortsättning och en tredje bok i trilogin är under arbete.
Huvudpersonen är inspirerad av författarens mors levnadsöde.
Det är en varm och innerligt berättad barndomshistoria, naiv men på ett positivt sätt, ibland dock lite övertydlig.
Läsaren får en bra skildring av samtiden, kriget och dess konsekvenser och hur människor klarade av sin tillvaro när det var brist på det mesta.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Eva-Lena

  18 september 2015

  Bara tre av fem, jag tyckte du var positivare i texten. Ska du läsa övriga delar?
  Jag upptäckte i veckan att en favorit – Beate Grimsrud – kommit ut med en ny bok i en kommande trilogi. Och den fanns inne på bibblan! Snart ska jag börja…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 442
 • 559
 • 1 651 874
 • 5 116
 • 65 975
Sök här