Läst

Jag har läst..

Av
den
2 oktober 2015
Västmanland Bokomslag Västmanland
Sven Olov Karlsson
noveller
Natur & Kultur
2015
189

Det var en gång ett litet län som mest såg ut som en tillknycklad fyrkant. Västmanland är dess namn.
En ärrad skönhet vars röst är sjungande i norr och gnällig i söder, eller bara tiger avfolkad och lugn.
I ett kapitel per kommun beskriver författaren sin bångstyriga hembygd, där vardagen är full av dolda faror och lågmälda underverk. En besatt alkemist som kokar ihop ett okänt grundämne.
En tonårstjej som bara morfar orkar ta itu med.
En enorm eldsvåda.
Ett krånglande hagelgevär.
En riskabel förberedelse för bredband till byn.

Boken ger en kärleksfull men ärlig bild av vår närmaste glesbygd, mitt i Sverige, mitt i nuet.

Utdrag ur boken:
"Fiber var det nya. Mera. Snabbare. Säkrare. Oftare.
Och otroligast av allt: tack vare fibern skulle huspriserna stiga.
Problemet var inte att dra ny ledning. Utan priset. Moder Svea kunde övertalas att hjälpa till. Men vischan skänktes inte längre vad stan fick automatiskt. Därför skulle priset bli minst 20 000 spänn per fastighet. För många var det två månadslöner efter skatt. Men tänk istället att äntligen kunna göra vad en generation redan kunnat göra i städerna. Till exempel rentutav jobba hemma.
Som om alla här inte alltid jobbat hemma. Som om kök, gårdsplaner och trädgårdar inte varit arbetsplatser. Jäktigt upplivade eller sammanbitet utnötta. Vila och förströelse hade kommit först när sista bärbusken plockats ren, när sista glaskonservens patentlock knäppts igen och skärbrädorna diskats från blod. När djuren äntligen var nöjda en stund och vedbacken fri från okluvet. När ingen orkade prata, när krafterna precis räckte till att maka sig på plats på en knirrande stol."

Detta är en av mina favoritförfattare.
Jag har läst samtliga böcker han gett ut.
Hans sätt att leverera underfundiga dråpligheter, att beskriva oss människor både ironiskt och hjärtevarmt på en och samma gång, få har den talangen.Nya och gamla företeelser får samsas om utrymmet i denna underbara samling!

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  2 oktober 2015

  Åh, har han kommit med en ny! Du introducerade mig för honom, “Italienaren” är bland det bästa jag läst. Denna åker direkt upp på listan.

 2. Svara

  Anki

  3 oktober 2015

  Tack för ytterligare ett bra lästips 🙂
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

 3. Svara

  Kersti

  3 oktober 2015

  Jag har inte läst något av honom men hörde honom prata i radio om den här boken så den står på min “att läsa lista”. Kram

 4. Svara

  "LillaSyster"

  3 oktober 2015

  Har inte läst något av denna författare, men jag lägger namnet på minnet! Vilken underbart solig och skön lördag. Kram vännen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 105
 • 138
 • 1 654 181
 • 5 124
 • 66 091
Sök här