Läst

Jag har läst..

Av
den
16 mars 2016
Miniatyrmakaren Bokomslag Miniatyrmakaren
Jessie Burton
historisk roman 1600-tal
Modernista
2015
383

En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har anlänt från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin.
Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla.
Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer?
Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?

Utdrag ur boken:
"Hon håller upp bägge miniatyrhundarna mot ljuset. Kropparna är mjuka som tvättsvamp; de är täckta av grått musskinn, lent som en örsnibb, lederna går att röra. När Nella vänder på djuren stryps blodets strömmande till ett obehagligt trögt dunkande. På den ena hundens buk syns en liten svart fläck, på exakt samma ställe som hos Dhana."

"Cornelia rör sig som i en dröm, börjar tända oljelampor runt om i huset för att tränga undan lukten av död. Hon vänder alla speglarna mot väggen för att försäkra sig om att hennes matmors själ ska hitta vägen till himmelriket. De vill inte att hon ska fastna i skorstenen; de vill att hennes själ ska flyga upp genom molnen över Amsterdams hustak. "

Detta är författarens debutroman som har rönt stor framgång och hon har jämförts med både Tracey Chevalier och Donna Tartt.
Det är en suggestiv aura av mystik i berättelsen som tilltalar mig. Ibland är det nästan fysiskt smärtsamt att läsa, mest beroende på undertryckta känslor som är rent förlamande.
Har läst kritik om att alla detaljer inte är trovärdiga, men det tror inte jag heller är meningen. Istället ska man njuta av en otroligt detaljrik fascinerande berättelse med mycket fakta om tidsepoken som en historiefantast som jag uppskattar.
I slutet av boken finns dessutom både en kort nederländsk ordlista från slutet av 1600-talet, en lönejämförelse bland Amsterdams yrkesutövare och hushållskostnader för en välbärgad Amsterdambo där man kan läsa att ett miniatyrhus möblerat med 700 föremål (som i romanen) inbringar ett värde av ca 30.000 gulden att jämföra med en läkares årslön på 850 gulden om året.

Jag kan bara kapitulera inför denna märkvärdiga historia som nu kommer att produceras i en påkostad dramaserie i England.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Karin på Pettas

  16 mars 2016

  Bara av att läsa början fick mig att börja rysa. Den boken måste jag läsa!
  Tack för tipset!

 2. Svara

  Kersti

  17 mars 2016

  Det låter som en riktigt härlig läsupplevelse. jag antecknar. Tack för tipset.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 7
 • 499
 • 1 640 698
 • 5 101
 • 65 737
Sök här