Läst

Ljudböcker februari

Av
den
1 mars 2023

Under februari månad har jag lyssnat på följande böcker:

Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2022**

Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Vilken är den perfekta millennieklänningen? Kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen på bilden eller den som håller i penseln?

Jag fann denna bok ointressant, dess storhet gick mig förbi
Mitt betyg : ** 2/4

Den här boken lyssnade jag klart igår, och den belyser framför allt demenssjukdomen Alzheimers som Nina drabbats av rätt tidigt i livet.
Du kan läsa mer här

Efter själva biografin följer en del fakta om sjukdomen, och vart man kan vända sig om man är orolig för att ha drabbats av demens.
Jag har demens i släkten, min mormor var svårt dement när on dog, och jag har ju en tillkommen hjärnskada då blodflödet till ett av halskärlen varit täppt i många år, hur många vet ingen men det upptäcktes för tolv år sedan. Därför vill jag vara förberedd och vid misstanke om begynnande demens även göra en minnesutredning för att kunna påbörja behandling med bromsmedicin.
En viktig bok för varje dag får 70 personer i Sverige en demensdiagnos.
Mitt betyg: *** 3/4

Senseis portfölj är en stillsam och charmig berättelse om ett möte mellan två ensamma människor i Tokyo: kontorsarbetaren Tsukiko och hennes trettio år äldre före detta lärare.

Tsukiko är 38 år och lever ensam. Hennes liv har kanske inte riktigt blivit som hon tänkt sig: hon har få vänner, träffar sällan sin familj, börjar bli uppgiven om att någonsin träffa någon. Och så dricker hon kanske lite för mycket. En kväll stöter hon på sin gamla japanskalärare från gymnasiet på den lokala sake-baren, dit hon ofta går. Eftersom hon inte kan minnas hans namn gör hon som i skolan och kallar honom vid det formella tilltalsnamnet Sensei (“magistern”). Efter detta första möte fortsätter de två att träffas på olika restauranger och barer, där de äter sig igenom det japanska köker, dricker sake och konverserar. Och medan årstiderna passerar förbi mellan raderna – från vårens körsbärsblom till den heta sommarens iskalla ölflaskor, till höstens svampexkursioner – växer sig bandet mellan dem allt starkare. Till något svårdefinierat, starkt, livsomvälvande.

Jag hade verkligen hoppats att denna bok skulle vara en charmig berättelse men jag tyckte den var seg. Inte ens uppläsningen av duktiga Yukiko Duke drog upp betyget.

Mitt betyg: ** 2/4

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem på sommarlov. När Vilhelm friar innan sommaren är över undrar många vad han ser i den unga Ida, särskilt parets mödrar. Idas mor är psykiskt labil och verkar inte tro att någon skulle vilja ha dottern, och Vilhelms mor är överhuvudtaget emot att hennes begåvade son ska gifta sig. Men bröllop blir det och paret beger sig till Paris, Italien och London för att leta motiv. Däremellan bor de på olika adresser i Danmark. Resorna till trots utvecklas Vilhelm alltmer till den interiör- och porträttmålare han kommer att bli känd som. I synnerhet målar han Ida.

Den här stillsamma romanen trollband mig fullständigt! Marie Richardsons uppläsning är helt makalöst bra!
Mitt betyg **** 4/4

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  1 mars 2023

  Tack! Nina Gunkes bok ska jag absolut läsa- och “Kvinna sedd bakifrån” blev jag intresserad av. Just uppläsaren är så viktig.
  Kram!

 2. Svara

  Minton

  1 mars 2023

  Nina Gunkes måste jag läsa.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Rosor och ruiner

  1 mars 2023

  Tack för tips, den sista fick mitt intresse, låter som en bok jag skulle gilla. Kanske att jag skall läsa Nina Gunkes också, så småningom. Min pappa dog i demens för ett par år sedan, och min faster dog nu för några veckor sen… Så hemsk sjukdom!
  Ha det gott!
  Gunilla, Rosor och ruiner (stämmer bra det, Gotland! 😉 )

 4. Svara

  Anna i Portugal

  2 mars 2023

  Tack för tips, har inte läst någon av dem. Att-läsa listan är lång just nu, så det krävs något alldeles extra för att komma upp på den känner jag.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 476
 • 520
 • 1 640 668
 • 5 101
 • 65 736
Sök här