Läst

Jag har läst..

Av
den
3 augusti 2016
Och runt mig faller världen Bokomslag Och runt mig faller världen
Marit Sahlström
roman
Ordfront förlag
2014
270

I en liten by bor Ett med sina föräldrar och tre småsystrar. De springer vilt på grusvägarna. De matar kaninen. De åker ut till ön på sommaren. Allt är som det ska vara.
Ingen av dem anar mörkret som närmar sig, som bäddar in deras hus och plötsligt förvandlar dem till en familj som präglas av sjukdom och död. En familj som slåss för att överleva.
Ett står mitt i kaoset och ser sina systrar blekna bort, ser föräldrarna jaga efter räddning, brottas med skulden som tär på dem alla. Hon kämpar för att hålla fast i livet, trots att det inte blev som hon tänkt. Hon försöker stå kvar när allt runt omkring henne faller.

Utdrag ur boken:
"Jag reser mig hastigt och sveper ner mina saker i väskan. Känner hur det blir vått på kinderna, ser mina kurskamrater sitta där på biblioteket, bland termosmuggar och uppslagna datorer. De vänder blad i sina böcker, viskar med varandra och tittar gäspande ut genom fönstren. Jag inser att det här är inte för mig, det finns ingen tid och plats för det här i mitt liv. Varför har jag ens försökt? Att studera, jobba, älska, dricka öl med vänner, plugga och vara bakfull. Vad har fått mig att tro att jag kan dela de här människornas vardag?Jag kan ju inte ens tänka en tanke färdigt innan oron blockerar allt."

En berättelse om hur man går vidare när den värsta sorgen drabbar en. Om allt vi inte kan skydda oss emot, om att hantera skräcken för att de man älskar ska dö ifrån en, om hopp och oändlig kärlek
En innerlig och sorgesam berättelse, ett svårt ämne behandlas realistiskt och skickligt, en begåvad författares debut.
Nästan för tung att orka ta till sig.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  4 augusti 2016

  Tack för tips!

 2. Svara

  Tredje året i Hjo

  4 augusti 2016

  Läser, eller bläddrar lite i All världens viner, den är lite lättsammare. Där får man också lite tips.
  Ha det gott!

 3. Svara

  Eva-Lena

  5 augusti 2016

  Orkar nog inte med den, men noterar i alla fall. Jag håller fortfarande på med “Lila” som du skrev om, den är speciell, men jag tycker om den, den känns som tid- och platslös på något sätt; en tid som inte finns – om den nu funnits – och aldrig kommer tillbaka.

 4. Svara

  Herr Nilssons Fru

  5 augusti 2016

  Hej där! Verkar vara en intressant bok. Tänk jag gick med i Storytel när vi gick på semester för att lyssna på lite böcker, men de har naturligtvis inte blivit så många 🙂 denna finner jag inte där, de var ju synd för den verkar vara i min stil :jaja: Kramiz

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 350
 • 559
 • 1 651 782
 • 5 116
 • 65 967
Sök här