Läst

Jag har läst..

Av
den
11 oktober 2016
Femtio växter som ändrat historiens gång Bokomslag Femtio växter som ändrat historiens gång
Bill Laws
Lind & Co
2016
220

Växter är så vanligt förekommande omkring oss att vi sällan stannar upp och funderar över den stora inverkan de har på vår dagliga tillvaro.
Vi ger bort blommor vid speciella tillfällen, spenderar mödosamma timmar i våra trädgårdar, använder växter vid färgning av textilier, till kosmetika och i läkemedel. Vi är helt beroende av dem för vår överlevnad, de förser oss med syre.

Boken är vackert illustrerad och innehåller fascinerande berättelser om både kända och mindre kända växter som har spelat en central roll för människans och det moderna samhällets utveckling.
Artiklarna sträcker sig från ris och vete, vilka utgör basföda för hälften av jordens befolkning, till örter och kryddor, berömda för sina läkande egenskaper. I boken vävs ekonomins, politikens och jordbrukets historia samman utifrån femtio betydelsefulla växter.

För inte så länge sedan läste jag motsvarande boktitel som handlade om djur. Vad vore då naturligare än att bita tag i nästa kunskapens klyfta, botanikens?

Vem vill inte veta?
Är löktårar identiska med tårar av sorg?
Svar: nej! Vatten, slem och salt ingår i löktårar, men, tårar av sorg innehåller dessutom protein! Kroppen gör sig alltså av med stressrelaterade kemikalier när man sörjer och gråter. Det är alltså nyttigt att fälla äkta tårar!

Polyoxybenzylmetylenglykolanhydrid??? Man kan vricka tungan för mindre! Det är det samma som bakelit, namngiven av Leo Baekeland, användes för att bygga växthus.

Jag har fått lära mig att bomull används till: bandage, blöjor, tyg, papper, tvål, margarin, olja, glass, fyrverkerier och tuggummi...

-att 4000 kg blad från ett mullbärsträd går åt till en enda sidenblus!

Ja ni hör ju att man inte kan leva utan alla dessa fakta, och det har jag gjort i över sextio år!
Men nu har jag gjort bot och bättring, och i bästa fall kanske något fastnar i hjärnan lite längre än det tog att plöja igenom den högintressanta läsningen!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  12 oktober 2016

  Jag håller mig till att säga bakelit, inget ord jag använder till vardags….. men det andra är ju helt outtalbart :hmm:
  Och så låter jag bli att köpa någon sidenblus, var ju inget jag planerat att göra heller, så har jag räddat många blad som istället kan fortsätta att göra god nytta för planeten. :kiss:
  Nä, nu ska jag packa ihop mig och åka till jobbet. Ha en fin onsdag, härliga Paula! Kram

 2. Svara

  Mia

  12 oktober 2016

  Men gud så spännande!!! Måste nog läsa den, ser jag
  Kram på¨re :love: :love:

 3. Svara

  Eva-Lena

  13 oktober 2016

  Åh, den vill jag också läsa!!! Har precis löst ut Karin Wahlbergs “Cancerland”, den får en ljummen trea av mig, jag minns inte vad du tyckte.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 280
 • 437
 • 1 579 821
 • 4 991
 • 64 332
Sök här