Läst

Jag har läst…

Av
den
24 februari 2009

Hemlös
Med egna ord

Ett unik dokument. Texterna har skrivits av 57 hemlösa personer och publicerats i gatutidningen Situation Stockholm under tio års tid.
I dagboksform får vi följa människors öden.
De handlar om lycka, längtan, misslyckande, sorg, död, missbruk, kärlek, saknad, skuld och frihet.
Och om tio år av hemlöshet.

En för mig helt självklar bok att ta del av!
Alltid lika angelägen!
Vem är jag att döma någon som råkat illa ut i livet?
Vad vet jag om bakomliggande orsaker till hemlöshet?
Det kunde, i värsta fall, vara jag själv. Om jag hamnat i fel sällskap vid fel tillfälle i min ungdom. Om det inte funnits privata hyresvärdar när man gjort konkurs och hade betalningsanmärkningar.
Det finns så många omständigheter som kan leda till problem.
Inte alla klarar av att resa sig, att på samhällets villkor kravla sig upp på egna ben.
Jag hoppas de som bor i Stockholmsregionen köper tidningen. Det skulle jag göra.
Istället läser jag boken där överskottet oavkortat går till Situation Stockholm.

Och så bifogar jag några utdrag ur den tänkvärda samlingsboken:

-“Man är en liten skit på denna jord. Skulle det vara mig förunnat att må bra när barn svälter? En dagsedel kan vara som en fjärt i vinden. Men vad fan, slå mig inte, det gör jag bäst själv. Finns det ett ljus för alla, ett ljus att ta fram när mörkrets makter härjar. Kvinnan i mig säger att jag är en vildros. Låt mig växa, ge mig ljus och värme”

-Dags att tänka positivt – efter nyår hoppas jag att det blir ett år utan att jag blir knivhuggen, ramlar i sjön vid Gamla stan bland isflak eller som kallaste dagen i vintras när jag ramlade och blev medvetslös och hade förfrusna fingrar när jag vaknade på sjukhuset. Helt klart ska det bli ett bra år, trots borgerlig regering. Får kanske ett bra jobb.”

-Faktum är att det kan jämföras med ett heltidsjobb att vara hemlös. För den som haft turen att få en sängplats på något härbärge, som man måste lämna vid sextiden på morgonen, är det precis som att gå till jobbet. För nu gäller det att försöka få ihop en slant till en kopp kaffe.. Sedan gäller det att försöka komma inomhus och hoppas att man inte blir bortkörd. En ny vända, antingen med tiggarskylten, eller sälja Situation Stockholm. Och så är det dags att börja tänka på var man ska sova nästa natt. Skillnaden mellan dessa två världar är att man i den ena världen jobbar fem dagar i veckan och är ledig två, medan man i den andra världen är samma sju dagar i veckan. Man kan inte ta ledigt från hemlöshet”

-“Att bli hemlös är som att skala en lök. Först förlorar man sin bostad. Sedan sina personliga ägodelar en efter en. Så försvinner all självrespekt och ersätts av självförakt. Som är det tyngsta bagaget att bära med sig, blir bara tyngre för varje år”

-“Att vara fast i soc-snaran är den värsta mardröm man kan tänka sig. Sitter nästan hellre på kåken än att behöva bli spottad på av soc. Jag får panikångest bara jag ser en socialarbetare. Vad kan jag göra? För mig är skräcken verklig. Så det är bara att försöka klara sig ändå, en dag i taget”

Ur “gatans lexikon” lär jag mig att “drifta” betyder att dra ihop till sitt levebröd, vigga sig fram, vakna pank och låna inte en – utan två kronor – omsätta detta till fyra kronor, sedan ökar man på till åtta, sexton. På kvällen har du kanske tusen kronor i guld!

Den här boken går inte att betygsätta, läs och begrunda!
Köp den och bidra till en bättre tillvaro för de hemlösa!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  BrittMarie

  24 februari 2009

  Det var mycket tänkvärt. Har inte sett den boken. Annars var jag och kollade bokrean idag. Jag köpte en, men det blir nog någon mer tur senare i veckan. Utflykten vår var till Norrköping där vi har vår yngste son med flickvän och djur. Det är inre längre än att man kan åka över dagen (11 mil)
  Kram

 2. Svara

  Eva-Lena

  24 februari 2009

  Oh, vad kul jag har den på mitt nattduksbord, fick den av mina döttrar i julklapp. Jag tycker att det är en sådan häftig idé, att få ta del av deras historier och samtidigt bidra till en förhoppningsvis lite drägligare tillvaro för dem, kanske räcker till lite te och smörgås om inte annat. Tyvärr har jag bara bläddrat i den än så länge, eftersom min läsning är på sparlåga, eftersomn jag bara somnar hela tiden.

  I kväll har jag varit på bokcirkel och hämtat lite inspiration, men man blir ju trött efter en helkväll:)

  Hoppas att jag blir piggare när vårsolen kommer fram.

  Kram till dig!

 3. Svara

  Christina

  24 februari 2009

  Utsatta människor råkar jag ofta ut för.
  Oftast så har jag morgonpasset i kassan mellan 8-10 och då möter man mycket utsatta människor.
  De vill växla in sina pantkvitton mot en femma för att kunna gå på toaletten och göra sig lite rena.
  En del kommer och köper dagens första öl(klockan 8 på morgonen) och man har lust att säga:tyvärr,jag säljer inte till dig idag.Men det kan jag ju inte göra.Oftast är de jättetrevliga och skojfriska.
  Man börjar känna dom eftersom det är samma personer som kommer morgon efter morgon.
  Man vill rädda dessa människor….MEN HUR?

 4. Svara

  TT

  24 februari 2009

  Japp, den ska jag läsa, har sett den men inte köpt ännu.
  Det här samhället är ju tyvärr inte längre till för människorna…

 5. Svara

  åsa

  25 februari 2009

  Jag ska köpa boken!
  I julklapp fick maken och jag en bok som heter Oslo och är skriven av och om de hemlösa där och jag har både skrattat och gråtit när jag läst den. Den var en utav de bästa julklapparna, yngsta dottern visste vad hon gjorde när hon köpte den, hon vet vad modern brinner för…
  Ha dé!/Kram

 6. Svara

  Punatukka

  25 februari 2009

  Tackar min lyckliga stjärna att det gick som det gick,puh! Kunde lika gärna slutat som för de här människorna och jag skulla ALDRIG döma NÅGON….basta! Tack för ett bra lästips!Förra bloggen om o-god mat tror jag att jag nappar påvid tillfälle men pölsan DEN hamnar pågod-listan,hehehe!Äääälskar norrlandspölsa,mums!
  Önskar er alla en skön dag…*L* Kram o puss nos!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 199
 • 363
 • 1 626 593
 • 5 069
 • 65 363
Sök här