Bloggen

Strutsar på hjärnan

Av
den
25 februari 2009

Gårdagen blev åter en ofrivillig datafri dag.
Plötsligt på förmiddagen bröts förbindelsen och det tog åtta timmar innan jag åter var uppkopplad.
Denna gång kan jag inte skylla på Bredbandsbolaget eftersom någon grävt sönder en optisk fiberkabel i stan.
Av den anledningen blev det heller ingen bloggrunda igår men jag är på G!

Som ni vet följer jag serien “Halv åtta hos mig” på TV4, programmet där fyra personer bjuder varandra på middag. Deltagarna bedömer varandras kulinariska kunskaper och en vinnare utses varje vecka.
Denna vecka görs programmet här i Dalarna, närmare bestämt i Falun.
Och igår kväll var det dags för en strutsfarmare att bjuda på middag.
Behöver jag säga att jag blev sugen?
En tunt skivad honungsgravad filé till förrätt, en strutsstek till varmrätt och glass gjord på strutsägg till efterrätt!


Okej då, kanske lite väl mycket struts till en enda middag, men nu måste jag bara få tag i strutskött och prova!
Någon som smakat? Jag är jättenyfiken.
Tittade in på strutsfarmarens hemsida men de har just nu mellansäsong och har varken butiken eller cafeet öppet.
Jag ska nog locka med mig dottern längre fram i vår på ett besök.

Idag skulle maken resa långväga så jag behöll Blinka hemma.
Vädret var ljuvligt, takdropp, fem plusgrader och sol!

Nu håller all den vita snön på att blåsa av träden.

Jag är glad så länge jag får njuta av mina vita vidder

Det blev en längre tur idag, först åkte vi spark ner till sjön där man nu plogat upp vägen, och sen fortsatte vi gående in i skogen på skoterspåret.

Det gäller att passa på så länge skaren håller.

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Malin

  25 februari 2009

  Jag har ätit strutskött en gång på en mycket fin restaurang här i stan, men det är ca 15 år sen!! Minns att jag gillade det men sen minns jag inte så mycket mer detaljer.

  Fina kort du tar av vintern!
  Idag hade jag gärna varit ute på dan, ett par minus och sol! Blev istället en kort prommis med sparken i mörkret till återvinningsstationen…

 2. Svara

  Kicki

  25 februari 2009

  Vilken härlig dag med dagsmeja det har varit idag. 🙂 Vi har varit på resande fot hela dan. Först till Grangärde (jag tänkte på dig, det är ju inte så himla långt emellan),sen Borlänge och avslutningsvis Stora Tuna hos Skorpans uppfödare.
  Jo, jag har ätit struts. Blev bjuden på fin middag av Rommetravet för några år sen. Vi skulle gissa vad det var vi åt. Jag gissade på rådjurssadel, men det var alltså strutsfilé. Skitgott (förlåt uttrycket) var det.
  Vi tittar också på Halv 8 hos mig. Jag blev så besviken på att hon inte fick högre betyg av två av deltagarna, trots att jag aldrig hört någon berömma maten så mycket nån gång tidigare. Håller de inne med poängen för att ha större chans att själva vinna de 15.000 kronorna.
  Trots att strutsfarmen ligger granne med stallet Berra hade på travbanan, så har jag aldrig varit där, men jag säger som du, ska nog ta en fika där nån gång när det är säsong för det.
  Kramen!

 3. Svara

  annette

  25 februari 2009

  Jag har ätit strutsfilé ett par ggr, tycker det är mycket gott, smakar faktiskt KÖTT, vilket inte allt gör numer.
  Härlig tur Du gjort, ja nu får Du nog passa på att njuta för våren är i antågande;)

  KRAMEN //annette

 4. Svara

  Monica

  25 februari 2009

  jag åt struts för flera år sedan. Det fans en “strutsfarm” uppe i Sysslebäck då jag bodde där. Vad jag minns så tyckte jag det var gott. Hoppas du får tag i så du kan testa.

  Här börjar snön packa ihop sig och slaska till sig ordentligt nu…snart är det nog borta.

 5. Svara

  Jenny

  25 februari 2009

  Hej Läste att du åxo var utan bredband igår. Hos oss kunde vi inte ens ringa med mobiltelefonerna, så vi kunde inte ha någon kontakt med någon utifrån. Men som tur är så har svärföräldrarna Telia så vi åkte ditt och fixade med räkningarna.

 6. Svara

  Sofia

  25 februari 2009

  Ni ser ut att bo så himla fint! Massa tung snö överallt. Här håller det på att smälta bort igen – trist.
  Kram.

 7. Svara

  Lena

  25 februari 2009

  Strutskött ska vara jättegott säger de men har inte testat det ännu. Läste ditt inlägg om hemlösa. De har det inte lätt. När jag jobbade i huvudstaden så fanns det en farbror som vi kan kalla Sture som alltid satt innan för dörrar till stationen. En dag när jag var på väg till jobbet så låg han och krampade och folk bara klev över honom. Sket fullständigt i att han låg och krampade. Jag stannade och stoppade i en av mina handskar i munnen på honom och ringde ambulansen. De kom och farbror Sture fick hjälp. Han hade fått ett insulinfall så han kvicknade till när han fick insulin i sig. Killarna som körde ambulansen visste vem han var. Han blev så otroligt tacksam och ville bjuda på en kopp kaffe nästa dag när han kom ut från sjukhuset. Vi bestämde att om han var där när jag kom på morgonen skulle vi ta en kopp. Nästa morgon när jag kom så stog han där och sken upp när jag gick fram och gav honom en kram. Jag ringde till jobbet och sa att jag skulle bli lite sen för jag hade en morgondate. Sedan gick jag och farbror Sture och tog en kopp kaffe. Så efter det stog farbror Sture och väntade troget varje morgon med en kopp kaffe åt mig och jag hade alltid ett paket cigaretter till honom. Så höll vi på ända tills farbror Sture hittades död. En av hans kompisar stog på samma plats en morgon när jag kom och berättade det för mig och gav mig samtidigt en gammal klocka som hade varit farbror Stures farfarsfar. Kompisen berättade att farbror Sture kallade mig för änglagull och att han pratade alltid om mig och vår fikastund i tunnelbannan. Fick också ett brev som farbror Sture hade skrivit till mig där han tackade mig för att jag förgyllde hans dagar och att han längtade till måndagen redan på fredag eftermiddag. Det var ett fint brev och jag lipade som bara den när jag läste det. Farbror Sture blev bara 56 år och dog av skrumplever. Han må ha varit en suput och uteliggare men för mig var och är han alltid farbror Sture en av den mest genuina människa jag har träffat. BLir lite ledsen i ögat trots att det har gått 20 år sedan farbror Sture dog. Tyvärr fick jag inte reda på vart begravningen skulle hållas så jag la en bukett blommor på vår plats med ett paket cigaretter och en kaffe.
  Kramis Lena

 8. Svara

  Gunvor

  25 februari 2009

  Jag tittar också på de programmen. Jag skulle gärna smaka på strutskött om jag fick chansen. Idag har jag också varit utre på en riktig långtur med sparken. Underbart väder här också. Strålande sol o 1+grad. Det är härligt!Fina bilder du tagit!Älskar fastbandhagar!
  Ha de gött! Kram!

 9. Svara

  åsa

  25 februari 2009

  Strutskött brukar finnas på City Gross (fryst) så du kan ju passa på när du är till dottern på besök, du åker ju förbi…
  Har smakat både köttet och glassen och det är jättegott, faktiskt vid Sahlins och lite fel är det ju, för Sahlins strutsfarm ligger inte i Falun utan i Borlänge..
  Kan verkligen rekommendera ett besök hos Sahlins, de har mycket fint till försäljning.
  Ha dé!/Kram

 10. Svara

  Inger Maryissa

  25 februari 2009

  Fina foton.
  Nej jag har aldrig ätit strutskött,
  och blir också lite nyfiken.
  Även på strutsägg som jag skrev om hos mig för några dagar sedan 😉
  Ser fram emot när du berättar om det planerade besöket på strutsfarmen.

  Här håller inte snön på att blåsa av träden,
  utan den töar och smälter bort i rasande takt.
  Så vintern blev kortvarig här i Stockholm.
  Kram

 11. Svara

  Synne

  25 februari 2009

  Näe, struts har jag inte ätit. Men valbiff tuggar jag i mig titt som tätt.
  Men de som ätit struts säger det är gott.
  Det är ju ett rött kött.
  Hoppas du får tillfälle att smaka det snart.
  Kramen en seg och trött Synne.

 12. Svara

  Ragnvi

  26 februari 2009

  Tack snälla söta Paual för dina ord hos mig! Ibland vill jag bara ge upp…men har ändå ännu en kämparglöd inom mig…och jag vill inte sjunka djupare…
  Jag följer också programmet om maten…så långt jag hinner! Spännande men jag skulle aldrig ställa upp!
  Kramen!
  Ragnvi

 13. Svara

  Helen

  26 februari 2009

  🙂
  Jag såg oxå det där programmet med strutsar, kul, och det både såg gott ut o verkade smaka gott. det vill jag oxå prova..

  Kram Helen

 14. Svara

  catja

  26 februari 2009

  Gillar också det där programmet du pratar om. Fast så mkt struts var det ju inte…äggen till efterrätten känner man nog inte om det är strutsägg eller ej. 😀 När ska du anmäla dig till programmet och bjuda dina gäster på en kulinarisk Pörteupplevelse? 😀

 15. Svara

  Nilla

  26 februari 2009

  Följer också det programmet, jättekul. Har inte provat struts, ska bli spännande att höra vad du tycker när du har varit på strutsfarmen.
  Kram

 16. Svara

  Eva-Lena

  26 februari 2009

  Jag har faktiskt strutskött i frysen, både filé och biff som jag fått i present. Har dock inte vågat tillaga ännu, hade tänkt få lite bra tips först. Missade tyvärr programmet när de tillagade struts i veckan.
  Snacka om att du var företagsam att skriva intyg om att inte behöva äta skolmaten, det hade jag nog inte vågat (eller kunnat) i småskolan, min far var väldigt sträng och lärarna i skolan var ju inte något man skulle sätta sig upp emot…Skolmaten har sannerligen förstört mer än en dag för mig. Jag blev till och med tvångsmatad flera gånger, och fick kräkas på toaletten efteråt. Det första jag gjorde när jag kom till skolan på måndagen var att kolla matlistan, och sen var den veckan förstörd:) Jag har alltid haft stor förståelse för mina döttrars klagomål på maten i skolan. Det som dock varit positivt med det är att de lärt sig uppskatta vällagad mat. Visst är det tufft i dag att inte småbarnsföräldrar hinner laga “riktig” mat till sina barn. Tur att de har en mormor som dina barnbarn har, eller någon annan som kan bjuda dem på det.
  Jag kan inte se mig mätt på dina underbara bilder! Vintern är ju sååå vacker, men snart kommer det allra bästa: Badsäsongen!

  Kram från Eva-Lena som i dag bjuder på pastagratäng (bandspagetti, kasslertärningar, sås med tärnad grön paprika och prästost) till lunch.

 17. Svara

  Pialotta

  26 februari 2009

  Nix, Pix aldrig ätit av den stora fåglen.. Skulle va spännande att testa.. undras tro om äggen smakar som hönsägg eller..?
  Hos dig mycket snö ännu och väldigt vackra vyer.. här droppar det rejält nu.. Idag så grått o trist väder att jag inte har det minsta lust att gå ut.. men för två dagar.. härligt solsken och då knäppte jag de första vårtecknen här runt knuten:-)
  Ha de fint Paula kram 8)

 18. Svara

  britten

  26 februari 2009

  å milde himmel struts som är sååå gott,,,nu blev jag sugen får nog kila ner till hallen i helgen kanske…härliga bilder härinne som vanligt ..poch vilken gärdgård…kram

 19. Svara

  lelu

  26 februari 2009

  Struts kött , smaskens smaskens .Du kommer inte ångra dig för det är bara så gott .Jag tog till sparken idag , men då hade allt Solen o vinden svept över vägen så det var bara snömos kvar.

 20. Svara

  Anki N

  26 februari 2009

  Strutskorv har jag ätit faktiskt, inget annat. Vi hade en anläggning intill där jag bodde i Blekinge. Gott vill jag minnas.

  Lammet med blöja, ja du som det kan bli. Min dåvarande något tokiga granne kom med den på armen hem till mig en afton. Ja hon skulle försöka rädda den o första natten bodde den i deras hall.
  Trots tappara försök gick det som med den du berättade om. Den klarade sig inte.
  Ha en go helg hörru du, nu hinner jag inte hälsa på mer denna vecka.. de e ju dax…

  Kramiz Anki N

 21. Svara

  Pimli

  26 februari 2009

  Visst är det fantastiskt att vi har så mycket snö! Och det är bara bra för trädgården med mycket snö, så jag klagar absolut inte 🙂 . Antar att strutsarna du pratar om håller till på Sahlins strutsfarm. För ett tag sen smet ett helt gäng med strutsar och var ute på rv70 och förvirrade bilister på värsta sätt. Tänk att komma körande på väg till jobbet och plötsligt ha dessa jättelika strutsar strutsande runt på vägen :silly:
  För övrigt har jag lite halvt sportlov den här veckan. Skönt att inte jobba fulla dagar. Skulle önska att jag kunde jobba deltid, men det är ju inte ett sånt jobb jag har.

  Ha det bra i snön. Man får passa på att njuta, för nu kan den försvinna när som helst.

  Kram!

 22. Svara

  Anki Enbom

  28 februari 2009

  Kikar in och önskar dig en trevlig helg.
  Jag har heller inte provat strutskött, men det är säkert jättegott. Du får skvallra om du lyckas få tag i det 🙂
  Håller med dig om det där med böcker som letar sig in i mataffärena.
  Lika tycker jag att det är med blommor som letar sig in där mer och mer.
  Till jul är det inte så roligt med hyasinter(för oss som inte tål dem) i mataffärerna.
  Blomsterbutikerna kan man ju undvika, men inte matvaruaffärer.
  Nu har jag fått gnällt av mig lite i alla fall *fniss*
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 297
 • 380
 • 1 635 168
 • 5 092
 • 65 627
Sök här