Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst…

Av
den
20 november 2016
Mat, dryck och magi Bokomslag Mat, dryck och magi
Ebbe Schön
Carlsson Bokförlag
2016
225

I den här boken berättar Ebbe Schön lättfattligt och engagerande om magin kring mat och dryck, hos jägare och fiskare lika väl som hos bönder.
Om vi vill få en sann bild av människans tankevärld under gångna tider är det nödvändigt att studera den roll som magin spelade i folks medvetande. Annars blir vår uppfattning om förfädernas andliga kultur ofullständig och grovt missvisande.
Men även i vårt moderna samhälle dyker magiskt färgade föreställningar överraskande ofta upp, särskilt när det handlar om mat och dryck.

Gamla tiders seder och bruk har alltid intresserat mig och bondepraktikan är en av de böcker jag bläddrat igenom ett flertal gånger.
I denna bok får jag nu veta att den svenska bonden alls inte följde råden i den gamla bondepraktikan för den grundade sig på en tysk förlaga och alltså på tyska odlingsförhållanden! Då förstår man att datumen man åberopar inte kan stämma överens med svenska förhållanden gällande sådd, skörd och annat.

Det roligaste i boken är alla knasiga sedvänjor, som att man ska så linet på en dag med kvinnonamn, helst så långt som möjligt, t.ex Rebecka, Karolina, för det bidrog till att göra linet så långt som möjligt!

I Dalarna fanns en sed att på midsommar med hjälp av en handduk samla dagg ur gräset. Duken vreds ur i en bunke med mjöl och fick jäsa. All kraft i naturen övergick då till brödet.

En bohusländsk rit grundades på beröringsmagi. Vallhjonet höll en brödbit under vänster armhåla tills den var alldeles inpyrd med svett. Brödbiten delades sedan upp mellan korna, och man läste en befallande formel:
-Du ska följa mig så nära och så tätt som Fan följde pigan som baka brö på böndan.

Historien är full av skrönor och sedvänjor och magi. Jag tyckte väl inte att så mycket hade med mat och dryck att göra, men det är alltid trevligt att läsa om hur livet tedde sig "förrivärlden" och hur vidskepliga människorna var. Och det är ju inte vi nutidsmänniskor, eller?

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  20 november 2016

  Sån¨t är roligt, tycker jag, klart läsvärd alltså, kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Eva

  21 november 2016

  :kiss: :love: I helgen har familjen varit här, en släkt träff innan jul, för alla vill vara hos sig själva vid jultid och jag förstår dem väl, för det vill jag också.
  När de åkte hem idag (söndag) var jag tvungen att lägga mig och vila en stund, :zzz: somnade, sov 2 timmar.
  :help: Men det kändes skönt och behövligt, 🙄
  Ikväll skrev jag klart mitt inlägg, det förra var så sant som du skrev, jag hade blivit instängd på slottet i polen.
  Irrade omkring en hel vecka där, hi hi hi . . . . och visst lekte jag slottsdam, bäst att passa på.
  Nu skriver jag godnatt :zzz: :oj: kram/ Eva

 3. Svara

  Eva

  21 november 2016

  :zzz: det finns en kommentar på förra inlägget.
  Krama vovven :love:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 445
 • 559
 • 1 651 877
 • 5 116
 • 65 975
Sök här