Läst

Jag har läst..

Av
den
22 december 2016
Ethics in the real world Bokomslag Ethics in the real world
82 brief essays on things that matter
Peter Singer
filosofi
Princeton University Press
2016
330

Peter Singer is often described as the world´s most infulential philosopher. He is also one of its most contronversial. He has helped launch the animal rights and effective altruism movements an dontributed to the development of bioethics. He is also a master at disserting important current events in a few hundred words.
In this book, he applies his controversial ways of thinking to issues like climate change, extreme poverty, animals, abortion, euthanasia, human genetic selection, sports doping, the sale of kidneys, ways of increasing happiness.
Singer asks whether chimpanzees are people, smoking should be outlawed, or consensual sex between adult siblings should be decriminalized.
In an easily accesible form, he explores some of the deepest philosophical questions, such as whether anything really matters and what is the value of the pale blue dot that is our planet.
Provocative and original, these essays will challenge your beliefs about a wide range of real-world ethical questions.

Ja hör ni, i denna man tankevärld har jag nu tillbringat närmare en månad. Bit för bit har jag tuggat mig igenom de mest skiftande ämnen och frågeställningar, allt i lagom små doser på max. 4 sidor.
Men varje ämne kräver eftertanke, och lämnar fler frågor än svar.
Jag håller långt ifrån med honom i alla hans teorier, men jag är fascinerad över att någon kan ha så många åsikter, om precis allt!
Och hur många aha-upplevelser har jag inte fått ?
Kan man tänka så? Kan man göra så?
Jag lär mig om fenomenet "boldergiving", där extremt rika skänker bort en viss kvot av sitt överflöd, här är Bill Gates en av initiativtagarna, där 130 miljardärer skänker mer än 170 miljarder, det finns kanske hopp för vår planet?

Jag blev rejält omruskad, medveten, fundersam, och inser ändå att jag ingår i ett sammanhang, ett väldigt stort sammanhang. Och att även jag kan göra skillnad...
Jag tror bestämt jag skulle behöva äga denna bok...

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  22 december 2016

  Oj! Du läser en tung bok på engelska 🙂 Det skulle jag inte orka, imponerad kan jag säga!
  Men du verkar ju vara en fena på språk som lär ut svenska, pratar säkert både finska och engelska flytande och kanske fler språk där till. Det där med språk, knepigt tycker jag.
  Idag fick jag förklaringen till min feber, jag samlade mod till mig och kontaktade vårdcentralen. Det är lunginflammation. Jag som nästan aldrig är sjuk…. möjligen en liten förkylning eller tre om året. Ja, ja någon gång ska ju vara den första att äta penicillin. Hoppas på att det vänder nu. (Men om jag bara behöver söka vård vart 30 år, jag då kan jag vara mer än nöjd, skulle sagt det till den lille söta nyutexaminerade doktorn, vi ses när jag är 74) Kram till er alla i pörtet :kiss:

 2. Svara

  Rantamor på näthinnan

  23 december 2016

  Önskar dig en underbar julhelg med mycket goda finska lådor,
  och mycket kärlek.

  Julkram från Rantamor och Rantafar.

 3. Svara

  "LillaSyster"

  24 december 2016

  Hmm jag gissar att det är du som är tomten.
  God Jul fina Paula. Jag önskar dig en gnistrande vinterdag med soliga inslag på promenaden. Kram kram

 4. Svara

  Kersti

  25 december 2016

  Den boken låter väldigt spännande. Ska försöka se om jag kan låna den på bibblan.
  Tack för tipset.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 206
 • 364
 • 1 627 643
 • 5 072
 • 65 414
Sök här