Läst

Jag har läst..

Av
den
20 mars 2017
Svarthuset Bokomslag Svarthuset
Peter May
kriminalroman
Modernista
2013
363

På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri ; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. Det är en hård värld där tron på en allsmäktig Gud kommit att bli den enda ledstången genom tillvarons många prövningar.
När ön skakas av ett brutalt mord skickas kriminalkommissarie Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh.
För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett förflutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar - och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek.
Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång..

Utdrag ur boken:
"Det är lustigt vilka saker jag kommer ihåg. Till exempel att spelbordet var täckt med chokladbrun filt och hade en svag men tydlig kaffefläck som liknade en karta över Cypern. Jag minns att en brun gammal fuktfläck i ett hörn av taket påminde mig om en flygande havssula. Jag minns också doften av gammal piprök som alltid hängde runt Artairs pappa."

"En liten bit från vår landstigningsplats öppnade sig en av strandgrottorna. Den var mörk och kuslig, och det skvalpande ljudet av vatten mot sten långt där inne i mörkret lät som de flåsande andetagen från en levande varelse."

WOW säger jag bara!
Hur jag snubblade över denna deckarförfattare vet jag inte, bara att jag gjorde det, och han klarade testet med bravur!
För jag läser ju inte deckare...
Antagligen förstod jag redan innan att bara miljönskildringarna gjorde boken värd att läsa, och mycket riktigt är det så.
I början av boken sker ett mord, konstigt va? Och skildringen av den efterföljande obduktionen får mig nästan, men bara nästan, att slå igen boken...
Ingen trevlig läsning mao...
Men när de sidorna är avklarade så är resten av historien ren njutning att få ta del av.
De deckare jag läst tidigare har utan undantag haft en kvinna både som författare och huvudroll, nu har vi här en riktig råbarkad karl, lika vindpinad och karg som landskapet omkring honom.
Trots prototypen så får han min sympati!
Hela historien är ett gediget hantverk, med flera års studieresor och filmande i autentisk miljö på öarna för att fånga rätt atmosfär. Sånt imponerar på mig!
Detta är helt enkelt en sjutusans bra bok, och vet ni, det finns två till!
Så idag ilar jag till biblan och lägger beslag på bok nummer två!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  20 mars 2017

  Wow!!! En bok helt i min smak alltså…jag älskar ju deckare!!! Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Eva

  20 mars 2017

  Jag håller med. Jag har läst alla tre. Hoppas han kommer ut med fler snart. 😀

 3. Svara

  "LillaSyster"

  20 mars 2017

  Låter som en bra bok. Ta du med båda de andra böckerna hem, du slukar ju dem fortare än kvickt! Kram

 4. Svara

  Ninni

  20 mars 2017

  Något för mig då kanske? 🙂

 5. Svara

  Hillevi

  22 mars 2017

  Peter May är en stor favorit här i stugan!

 6. Svara

  Kicki

  23 mars 2017

  Jag har lyssnat på alla tre. Tog dom tyvärr i fel ordning, men mycket upprepande och återblickar, så det gjorde inte så himla mycket.
  Blev tipsad om författaren på Go Kväll, där dom ibland pratar och tipsar om läsvärda böcker.
  Kram/Kicki

 7. Svara

  Birgitta Malmstedt

  27 mars 2017

  Har läst alla tre i serien so ljudbok. Jättebra, men litet för otäckt ibland och litet för mycket om vädret. Peter May har just kommit ut med en ny bok, som dock inte ingår i denna serie.
  Hälsningar
  Birgitta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 134
 • 447
 • 1 575 969
 • 4 984
 • 64 197
Sök här