Läst

Jag har läst..

Av
den
18 april 2017
Snöleopard Bokomslag Snöleopard
Jonatan Borling & Jan Fleischmann
djur och natur
Votum & Gullers Förlag
2015
foliant
184

En dröm om att finna de vilda bergens skygga kattdjur - en dröm om att rädda snöleoparden.
Följ med på ett storslaget äventyr i norra Indiens och nordvästra Pakistans bergsdalar där författarna letar efter den mytiska snöleoparden. Som ett grått spöke smyger den i bergen på sin jakt efter vildgetter och andra bytesdjur. Snöleoparden är ett djur som alltför få människor har sett i vilt tillstånd och än färre har lyckats fotografera. Jan har sett djuret fler än 20 gånger i det vilda, vilket är exceptionellt.
I boken träffar du också forskare, spårare och stugägare som alla försöker rädda snöleoparderna, upplever du den hårda naturen i bergen hos kalashfolket i nordvästra Pakistan och hos invånarna i Ladakh i norra Indien. Jonatan reser till Kirgizistan och deltar i en konferens som kan innebära vändpunkten för den utrotningshotade snöleoparden.
Vi får också veta vad som görs i Sverige där zoologerna samarbetar med utländska bevarandeorganisationer, så att vi kan samexistera med de magnifika rovdjuren.

Utdrag ur boken:
"Människan har redan under 1900-talet orsakat att tigern minskat från fler än 100 000 individer ner till 3200 under 2009. Lejonet utrotades helt från Asien och Europa. Geparden har också den utrotats helt från Asien förutom 60 individer i Iran. Kanske kommer även snöleoparden att dö ut i framtiden?"

Fattiga människor som lever av boskapsuppfödning, t.ex getter, måste freda sina djur och om och när snöleoparden jagar tamdjur så blir den skjuten eller förgiftad. Jag kan förstå det då inte boskapsskötarna får någon kompensation för sina förlorade djur och det är i princip omöjligt att stängsla in den svåra bergiga terrängen där de lever. Hur ska vi kunna hjälpa till att rädda de utrotningshotade arterna när vi här i Norden strider hårt om de små rovdjursstammarna vi har i vårt eget land? När toleransen för de stora rovdjuren är så dålig trots att man betalar ut ersättning för eventuella skador på tamdjur? Den hätska debatten om vargars vara eller inte vara genomsyrar befolkningen på landet och toleransen är noll.
Jag önskar innerligt att vi bevarar alla typer av levande varelser, vem har gett oss människor rätten att välja vem som får leva och vem som inte får det?

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Anki

  19 april 2017

  Såg en film för något år sedan om snöleoparden … väldigt intressant! Vackra kattdjur!
  Ska kika efter boken på biblioteket – tack för tipset!
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 250
 • 415
 • 1 623 200
 • 4 629
 • 59 426
Sök här