Läst

Jag har läst..

Av
den
20 april 2017
De användbara Bokomslag De användbara
Mattias Hagberg
skräck
Bokförlaget Atlas
2015
285

December 1938.
Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna.
Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.
Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne.

Utdrag ur boken:
"Men ur undergången föds det nya. Vi läkare vet att degenereringen är en fara, att sjukdomar och anfrätta anlag kan försvaga ett helt folk, på samma sätt som sjukdomen kan försvaga en enskild människa. Därför kan kriget vara hygieniskt. Det dåliga rensas bort. Det nya får plats. Så är det också med våra nationer, de blir anfrätta, förgiftade av det dåliga."

"Det är nästan svart i ditt rum. Fotogenen i lampan är slut och isen på fönstret har börjat växa ut över karmarna och väggen. Ingen eldar längre. Du drar täcket och filten omkring dig. Släcker cigaretten. Lägger dig ner. Du känner något som kryper över ditt högra lår. Du vet att insekterna bara är inbillning."

Det här är en roman med flera bottnar. Att kalla den skräckroman kan avskräcka många läsare som tror att det är blodigt och våldsamt. Så är det inte. Skräcken kommer krypande genom huvudpersonens hjärna, hur han tänker, vad han vill göra, vilka hans föredömen och idoler är. Hur hans gelikar kan förändra världen till något vi aldrig skådat. Som faktiskt kunnat bli verklighet. En hårsmån ifrån katastrofen så vann medmänskligheten och kärleken. Men inte för all framtid, ack nej, allt går i cykler, och vi närmar oss åter samma scenarion, med maktgalna människor som inte skyr några medel för att erövra världen och göra den till sin egen lilla lekplats. Det är där det otäcka ligger och ruvar. Vi blir aldrig kvitt dessa individer, aldrig någonsin. Varför?

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  "LillaSyster"

  21 april 2017

  Nä, den lägger jag inte till på läsarlistan. Har precis börjat i Svarthuset ! Trevlig helg! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 552
 • 1 609 686
 • 5 042
 • 65 049
Sök här