Läst

Jag har läst..

Av
den
6 maj 2017
Vakna Bokomslag Vakna
Anna Hope
historisk roman 1920-tal
Printz Publishing
2015
290

London 1920.
Tre kvinnor knyts samman av en fasansfull hemlighet i efterdyningarna av första världskriget - den unga Hettie, som dörmmer om att bli en berömd dansare och vars bror Fred har drabbats av granatchock; överklasskvinnan Evelyn, som inte kan komma över sin älskades död, och Ada, som vägrar tro att hennes son är död och är beredd att offra allt för att få veta sanningen.
Under några skälvande novemberdagar, medan staden väntar på att Den Okände Soldatens kropp ska anlända från Frankrike till sin sista viloplats i Westminster Abbey, nystas hemligheten upp.
Men kan Hettie, Evelyn och Ada släppa taget om det förflutna och gå vidare med sina liv i jazz-erans dekadenta, krigströtta London, trots att ingenting blev som de trodde?

Fotnot: enligt anteckningar togs det pp fyra kroppar, en från varje brittiskt huvudområde på Västfronten - Somme, Aisne, Arras och Ypres- och dessa kroppar togs från själva slagfälten, inte från begravningsplatserna.

Utdrag ur boken:
"Hon lever. För vad? Hon har härdat ut. Hon härdar ut. Väntar. Som alla de andra patetiska kvinnorna som annonserar i tidningen, så desperata bakom den muntra fasaden:
-Ungmö, 38, kärleksfull. Entusiastisk brevskriverska.
- Ungöm
- Ungmö.
- Gammal nucka.
Hon har blivit en av dem. Sakta till en början, sedan med besked. En sådan kvinna som andra kvinnor ömkar."

"Då och då lyser himlen upp av en raket och vi måste lägga oss platta på marken, så då hoppar vi bara ner i de gravar som vi håller på att gräva. Och jag tänker att det egentligen är helt perfekt - om något händer oss så är vi redan begravda, det enda de behöver göra är att komma hit och ösa jord över oss."

Det är svårt att förstå att detta är en debutroman, hon är så påläst och har en så fin prosa. Intrigen kommer successivt smygande, tills man kan knyta ihop säcken, det blir ett crescendo som heter duga.
Trots avsaknad av sentimentalitet är berättelsen ändå varm, realistisk och visar på krigets fruktansvärda och långtgående konsekvenser. De stackars överlevarna som är vilsna stackars människor...

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 153
  • 189
  • 1 654 987
  • 5 128
  • 66 118
Sök här