Jag har läst..

Smörstekt – Läckra recept för lågkolhydratkosten LCHF av Gun-Marie Nachtnebel

Äntligen en receptsamling för den som vill följa en lågkolhydratkost enligt LCHF (Low Carb High Fat)
Denna lågkolhydratkost är en kostmodell bland andra och den har likheter med Atkinsdieten och i viss mån GI, som dock bygger på att balansera, inte utesluta, kolhydrater.
LCHF bygger på att man äter fett som ger en långvarig mättnadskänsla och som i sin tur gör att man slipper sötsuget och det ständiga småätandet.
Recepten är lägglagade och maten blir så mycket godare när grädde och smör är tillåtet.
LCHF-kosten utesluter kolhydrater så mycket som möjligt och vänder sig till dem som vill gå ner i vikt eller har diabetes typ2. Även personer med svåra kariesproblem är hjälpta av en kost som är låg i kolhydrater.
Här berättas även om de forskningsresultat som nu mer och mer vinner gehör och som visar goda resultat för blodsockerkontroll och viktminskning.

Att idag försöka reda ut begrepp inom näringslära, bantning och dieter kan lätt bli en heltidssyssla!
Jag har läst Annika Dahlqvists blogg, doktorn som själv är ett levande bevis på att denna diet fungerar.
Jag som själv skulle behöva tappa åtskilliga kilon, blir nog ingen renodlad LCHF-are heller, lika lite som jag kan följa någon annan extrem diet.
Det låter ju som en dröm, att få vräka i sig smör och grädde utan dåligt samvete!
Själv är jag nog alltför präglad av “fettsnacket” dvs. när jag ser smör och grädde tänker jag automatiskt på igentäppta blodkärl…

Mätt blir man säkert, men även om jag inte är någon “kanin” så vill jag gärna ha både sallad, grönsaker och potatis, ris eller pasta till mina måltider. Att hoppa över kolhydraterna ibland är helt okej, men alltid…..nä
I boken finns bl.a ett recept på “Kyckling på mormorsmors vis” där helt enkelt kycklinglår bryns, kryddas och sedan får puttra i en blandning av smör och grädde tills köttet nästan faller av benen!
Istället för ris, potatis eller pasta kan man äta “Gun-Maries matmousse” gjord på vispgrädde, ost och gelatin!
Vad tycks? För mig blir det bara äckligt fett!
Kolhydrater som är tillåtna i måttliga mängder är blomkål, broccoli och squash, grönsaker som växer ovan jord.
Nej, någon extrem lågkolhydratkost är inget för mig, men om jag bedömer boken utifrån informationsdel, recept, bilder och tydligt budskap så får den betyget
***

Morberg Scenen, livet och konsten att laga mat av Per Morberg

“Jag är ibland en alltför impulsiv person, som handlar först och tänker sen. En person som är så känslig att tanken lätt faller bort. Men det infinner sig ett lugn när jag lagar mat, det får mig att fokusera på något livsviktigt och håller mig på jorden. Gillade att sticka lovikkavantar i syslöjden också. Att göra något med händerna.
I den här boken berättar jag lite om mig själv, om hur och varför jag lagar mat. Recepten är en del av min historia, liksom farmor och farfar, krogen, teatern, skogen och tjejerna (jag har fem döttrar!) Vår svenska husmanskost bär det hela.
P.S. Skådespeleriet är ett yrke. Jag är Per.
Tack ändå för att ni trott att jag är den jag spelar. Bättre betyg är svårt att få. D.S.”

Så skriver författaren själv om sin skapelse, en stor, tung och vacker bok.
Befriande efter föregående kokbok jag recenserade, så innehåller denna ganska typiska husmansrätter, med en liten Morberg-knorr.
En perfekt ge-bort-bok med ljuvliga foton, inte bara matbilder utan också ur den vackra svenska naturen.
Små kåserier, berättelser och privata foton binder ihop det hela till en trevlig läsupplevelse.
Betyg ***

0

6 Comments:

  1. :thumbsup: go kväll vännen,
    Hmm fettdiet rimmar illa för mig också. Smör hua brrr inget för mig. Visst lite smör men matmoussen lät illa.
    Visst är han härlig Per Moberg? Säga vad man vill om honom men han är en skön lirare.
    Ha en fortsatt underbar kväll!
    kramis

  2. Hej

    Jag äter själv blandat GI och LCHF, brukar ta stekt ägg och bacon till lunch ett par gånger i veckan, samt att jag undviker allt med mjöl i, pasta, ris. potatis och socker.
    Använder smör och grädde i såser och till stekning, fungerar fint för oss!

    Min mage mår mycket bättre av det, och jag märker direkt om det blir bakslag, t.ex. en macka.

    Nu har valpen kommit till oss!

    /Caroline

  3. så här var det…
    Bilen stod parkerad på volvo i stan då jag skulle låna en bil där för jag ska ha en ny…
    När jag då skulle hämta min bil på Lördags morgon har nån knackat rutan på bilen..och dom hade tagit lite grejor..
    sen på söndag pajade bloggen oxå så nu är jag tillbaka på wordpress …

  4. Hejsan !
    Tror att det mesta är bäst med måtta, smör, fett, choklad, vin, ja, bara allt. Det är när man använder för mycket av något som det blir fel …
    Du har en grej att hämta hos mig ;0).
    Sköt om dig !
    Kramar, Doris

  5. Härlig bok med Morberg den skulle jag vilja ha.
    Men när det gäller fett så för min del så pallar min mage inte för allt för mycket fett eller det är väl gallan som lägger in en protest.
    Tror det är bäst att ta lite av allt det kommer nya teorier hela tiden
    Glad Påsk

  6. Jag gillar Per Morberg, trots hans ganska ohygieniska agerande i köket :curious: . Jag skulle vilja ha boken, men får väl vänta till den kommer på bokrean.
    Vilket mumsigt recept på fisk du gett oss, det måste absolut provas.
    Önskar dig och Hasse en trevlig påsk med alla godsaker som hör till!
    Kramen!

Kommentera