Läst

Jag har läst…

Av
den
13 maj 2017
Vegetarianen Bokomslag Vegetarianen
Han Kang
roman
Natur & Kultur
2016
214

Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men en dag bestämmer hon sig för att bli vegetarian.
Människorna i hennes liv, hennes make, svåger och syster, vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan handlar också om hennes sexuella och intellektuella frihet.
Vad händer med den som ständigt måste för en kamp mot tillvaron? När når en människa bristningsgränsen? Våldet som Yeong-hyes protest släpper lös tar sig in i henne själv, börjar arbeta emot henne.

Utdrag ur boken:
"Om jag ändå kunde sova. Om jag kunde skaka av mig medvetandet för bara en timme. Det är kallt i huset dessa nätter, fler nätter än jag kan räkna, när jag vaknar och tassar omkring barfota. Kallt som ris eller soppa som har stått och svalnat. Då och då rasslar det till i den mörka ytterdörren, men ingen kommer och knackar på eller något sådant."

En annorlunda bok som har många dimensioner, den är full av metamorfoser och liknelser och har man fantasi kan man inte bara se den verklighet som boken handlar om utan också om kvinnorollen, om människans rätt till sin egen kropp och frihetslängtan från det patriarkala samhället.
Huvudpersonen i boken får en plötslig och oväntad ångest över alla slaktade djur som hon ätit i sitt liv. Detta leder till en provokation inför sin familj som inte alls förstår eller accepterar hennes val att sluta äta kött. Sen vill jag inte berätta mycket mer om handlingen i denna mycket märkliga och även skrämmande historia, du kanske ska läsa den själv?

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  "LillaSyster"

  14 maj 2017

  Jag fattar inte hur du hinner läsa så mycket….. Men det måste ju vara bra böcker som gör att man bara vill vända sida och se vad som skall komma härnäst. Själv ska jag gå ut och sätta några potatisar som jag fyndade då jag var och köpte ägg. Hade inte tänkt sätta potatis…. men nu blev det visst så! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 235
 • 437
 • 1 579 776
 • 4 991
 • 64 332
Sök här