Läst

Jag har läst..

Av
den
26 augusti 2017
Vad hände med barnen Bokomslag Vad hände med barnen
Eva F Dahlgren
dokumentär
Forum Förlag
2017
268

Gripande berättelse om barnen till de "fallna kvinnorna" Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs, pågår en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ?Oäkta? barn säljs till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjas som arbetskraft eller vanvårdas till döds. Parallellt med detta skapar filantroper ?fosterbarnens ö? på Gålö i Stockholms skärgård. Där tvingas arrendetorparna ta emot närmare tusen fattiga stadsbarn innan verksamheten läggs ner 1939. Många av de ?fallna? kvinnor som Eva F Dahlgren skrev om i sin förra bok hade skyfflats runt till olika barnhem och fosterhem som barn. Flera av dem födde sedan egna barn. Vad hände med de barnen? Författaren har återvänt till arkiven för att besvara den frågan. Liksom Fallna kvinnor bygger Vad hände med barnen? på journaler och handlingar från myndigheter, men också på personliga brev. Om barnens längtan efter, eller ibland fasan för, de biologiska föräldrarna. I den avslutande delen i hennes tematiska trilogi om människors värde under 1900-talets första hälft, som inleddes med Farfar var rasbiolog, skildrar Eva F Dahlgren barnen i folkhemsbyggets och rasbiologins skugga. Det är också en berättelse om synen på barns värde. Om förändringen från ett rent ekonomiskt, då fosterföräldrar krävde betalt för att ta emot ett barn, till ett emotionellt då adoptivföräldrar är villiga att betala för ett barn. Frågan lämnas öppen ? har vi idag återgått till en mer skrupelfri syn, där barn, särskilt de ensamkommande, återigen blivit en handelsvara? "... en myllrande bild av ett samhälle i tvetydig utveckling."Göteborgs-Posten

Utdrag ur boken:
"Begreppet fosterbarnsindustri myntades av Richar Wawrinsky. Han klampade oanmäld in hos de privata fosterhemmen och förfasades över hur det såg ut. Dödligheten är hög. En del tar emot fosterbarn och utackorderar sedan flera av dem i andra fosterhem. De får t.ex 15 kronor per måand av modern för ett barn, men hittar sedan en ännu fattigare familj som är villig att ta barnet för 10 kr. Femman behåller de och barnet får så dålig vård att det till slut dör i fosterfamilj nummer två. Modern vet ingenting. Ibland är det också ett sätt för en änka att kunna behålla sina barn. Genom att ta emot andra barn får hon pengar som hon kan använda till att försörja sina egna. Nödåren 1867,-68 och -69 då ängar och fält låg förbrända, kreaturen måste slaktas och lagårdar gapade tomma drog män och kvinnor omkring och tiggde, och barntiggeriet blomstrade. Fram till 1847 var det tillåtet för kommuner att frigöra sig från underhållet av krymplingar, invalider och äldre genom att ge dem sk tiggarepass som var utställt på viss person som därmed hade rätt att tigga inom ett visst område."

"Barnauktionerna då föräldralösa barn såldes till lägstbjudande, var en tidig form av offentlig upphandling. Barnets hälsotillstånd, ålder och kön spelade roll för priset. Alltså, ju mer nytta man hade av ett barn, desto lägre ersättning begärde man av kommunen för att ta hand om det. Man samlades i någon sockenstuga o alla som ville fick komma dit och lägga bud. Vart tredje barn återkom, barn som auktionerats ut en gång, kom tillbaka."

Det är hjärtknipande läsning, men man kan inte bara förfasa sig över fakta utan man måste också ta hänsyn till hur verkligheten såg ut för många människor på den tiden. En nyttig historielektion som nog många skulle må bra av att läsa och ta till sig...

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Herr Nillssons Fru

  27 augusti 2017

  Verkar vara en bra bok, ska skriva upp titlen för jag glömmer liksom alla dina tips 🙂
  Jag är för mycke känslomänniska jag far väldigt illa av att läsa eller se filmer när människor far illa. Fram för allt barn. Jag får nog kaska upp mig lite o börja ta del av alla spännande o bra böcker som finns.
  Kramiz

 2. Svara

  Punatuckka

  27 augusti 2017

  Ett fasansfullt liv för mödrar och barn som tyvärr sträcker in i våra dagar när man hört om allt vidrigt “placerade” barn och unga fått/får utstå!

 3. Svara

  Hillevi

  27 augusti 2017

  Man ska inte tro att något förändrats. Denna hemska tid har jag läst mycket om (fast då tänkte jag att det var tur att “nu var nu.” Ha, så tänker jag inte längre. Inte ett dugg. När jag kan läsa igen, omöjligt nu, ska jag läsa denna triologi, för då är säkert trean klar. Tack för (som alltid) fina tips!

 4. Svara

  Leila

  28 augusti 2017

  Men oj så ledsam läsning. Så hemskt för så många barn och mammor. Tack för tipset. Ska se om den finns som ljudbok. Kram

 5. Svara

  "LillaSyster"

  28 augusti 2017

  Flickan på omslaget är ju så söt :kiss: Jag hoppas att hon fick ett bra liv.
  Verkar vara tuff läsning det där……
  Ha en fin måndag! Kram

 6. Svara

  Eva

  28 augusti 2017

  :love: Trodde först att den lilla flickan var du Paula, (lika söt som du) likhet finns.
  När och om jag läser sådana böcker blir jag inte bara så fruktansvärt ledsen utan även arg, hur man kunde behandla barn och vuxna så hemskt. Vilka hade rättighet att göra så
  Har du sett filmen ‘Den bästa av mödrar’, inte ett öga var torrt i biosalongen, alla snörvlade högt. Där fanns många Finnar och många av dem var just barn som fick flytta till Sverige på grund av kriget. Många fick lida pin men många fick det bra i svenska hem men jävligt när de skulle tillbaka, då ställer man sig frågan hur tänkte man då ?
  Har du sett filmen ‘Philomena’ ??? Hjärtskärande. En sann film också. Vet ej om den finns i bokform. Den såg jag själv på bio, efteråt var jag givetvis förbannad.
  Gissa på vem, givetvis inte på Philomena utan på alla dessa unga mammor som blev behandlade så av ‘Guds sändebud’ som jag kallar nunnorna för. Men de är inga änglar i varje fall inte alla.
  Jag tittar på ‘Barnmorskorna’ i East End varje vecka även reprisen, de nunnorna skulle jag vilja träffa, de spelar så underbart och har hjärtat på rätta stället.
  Jag skulle vilja vara med i den filmen och lära känna alla de underbara skådespelarna.
  Det känns som om de alla är mina trogna vänner i den filmen.
  Den äldre nunnan känns som min släktings nunna, min mormors syster var nunna.
  Nej jag har aldrig träffat dem, bara sett på bild, tyvärr tyvärr. Men jag inbillar mig henne som min egna nunna, hon spelar så underbart rart. Älskar hennes ansikte.
  Nog om detta Paula, jag kan hålla på att skriva länge när något plötsligt flimrar förbi mitt ansikte. 😆

  Kram/ Eva

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  31 augusti 2017

  (min mors far dog när hon var 4 år i Finland, hon är född 1932, alla sex barnen placerades lite här och där… hon bodde hos främlingar, inte ens egen säng, sov på köksstolar, dåligt med mat… som 14-åring rymde hon med sin syster och fick plats som piga i en bra gård… Sagan slutade väl lyckligt, hon är 85 nu

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 127
 • 440
 • 1 627 996
 • 5 074
 • 65 433
Sök här