Läst

Söndags-smakbit # 29

Av
den
23 juli 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Landet som vaknade – Berättelser från Ukraina av Kalle Kniivilä Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om den nyutkomna boken som i alla fall för mig förklarar ett och annat om Sovjets sönderfall och Ukrainas närhistoria.

Smakbit sid.62-63
“För vanliga människor handlade Sovjetunionens sönderfall och Ukrainas självständighet om förväntningar och besvikelsen var stor när det inte omedelbart ledde till höjd levnadsstandard – utan till arbetslöshet, extrem inflation, allmän oreda, organiserad brottslighet och superrika oligarker som roffade åt sig den gemensamma egendomen.
1993 muckade Mykola och återvände hem till västra Ukraina. Då var landet i fritt fall. De sovjetiska företagen kollapsade och fabriker stängde. När staten inte längre betalade ut löner och levererade råvaror till underpris föll botten ur systemet. För vanliga människor fanns inte längre några riktiga pengar, bara “kuponger” som nationalbanken tryckte istället för de gamla sovjetiska rubelsedlarna. Men många av dem som hade jobbet kvar fick inga kuponger alls – istället betalades lönerna ut i varor.
Mykola berättar om sin mamma som var lärare.
-Hennes lön betalades ut i brännvin. De körde lådvis med sprit från fabriken till skolan för att dela ut. Det var chockartat för mamma, men hon skulle ändå snart gå i pension.
Mykolas far arbetade på järnvägen och fick ut sin lön i takskivor som han behövde för att lägga om taket till en byggnad. Mykola själv fick jobb på ett företag som lagade kylmaskiner, men lönen betalades ut i socker.
-När jag behövde åka till jobbet visste jag inte hur jag skulle betala, skulle jag ge busschauffören en näve socker? Det var fem kilometer men jag fick gå till fots.
Vi överlevde men den perioden var mycket svår för många. Folk började supa något oerhört. Många blev alkoholister, förlorade sina hem, barn hamnade på gatan…”

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  23 juli 2023

  Låter som en intressant bok. Att bli betald i brännvin måste ju bli helt förödande. Begripligt att folk drack för mycket…

 2. Svara

  Monika

  23 juli 2023

  Så gott som alla de gamla öststaterna har ungefär samma historia. Man kan bara hoppas att det blir bättre för alla. Snart.

 3. Svara

  Cinnamon

  23 juli 2023

  Låter som en intressant bok. Tänk att bli betald i brännvin….

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  23 juli 2023

  läst ett antal böcker om Ukraina, och filmer också, tack för smakbiten.

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  23 juli 2023

  låter väldigt intressant! jag har inbjudit författaren att hålla föredrag om boken i min förening. tack för smakebiten!

 6. Svara

  Lena

  23 juli 2023

  Det där låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

 7. Svara

  Sara Pepparkaka

  23 juli 2023

  Det låter som en väldigt intressant bok. Tänk om man skulle få sin lön i brännvin?

 8. Svara

  Marie Eggimann

  24 juli 2023

  Tack för smakebiten, intressant.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 167
 • 189
 • 1 655 001
 • 5 128
 • 66 118
Sök här