Jag har läst..

Vårt inre Afrika - upptäcktsresor Bokomslag Vårt inre Afrika - upptäcktsresor
Lasse Berg/ Carl Douglas
evolution
Ordfront
2015
200

Om människans vandring på jorden har pågått i årmiljoner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort - men de senaste 30 åren har han undersökt människans utveckling och givit ut tre stora böcker om denna vår färd genom historien.
På flera av de resor som gav upphov till dem har han åtföljts av en större expedition - nästan allt blir ju mycket bättre om man gör det tillsammans med andra. En trägen deltagare har varit fotografen Carl Douglas som nu får kliva fram i fullformat.
Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete - och vila.
Vid lägereldar, på vandringar med bushfolken, bland regnskogens apor - vid stränder, i öknar, på floder och savanner, ja på väg kors och tvärs över hela Afrika.
Men lärdomen står alltid i första rummet.
Läs om andlöst spännande utgrävningar, om hur antalet språk påverkar samlevnaden och om varför vi människor är så lika. Samtidigt är det fiffigt att vi är så himla olika - trettio identiska skiftnycklar blir aldrig en bra verktygslåda.
En bok för dig som vill veta hur livet kan te sig för en upptäcktsresande och om hur kul och mödosamt det är.

Utdrag ur boken:
"En blick i en bonobounges ögon är en färd ner genom vår äldsta historia, in i vårt innersta Afrika. Att de är vårt kött och blod behöver man inte vara genetiker för att förstå."

"Jordens 7 miljarder invånare härstammar alla från bara 10000 afrikaner, som levde för 70000 år sedan. Trots alla personliga variationer finns det biologiskt sett inga mänskliga raser."

Jag har tidigare läst "Gryning över Kalahari" av författaren. Han skriver med värme och humor, till vanligt folk, utan invecklade vetenskapliga termer eller annan onödig rekvisita. Pang på bara, här har ni ert ursprung.
En fin bok med fantastiska foton!

0

3 Comments:

  1. låter som en intressant bok för maken.

  2. Lasse Berg – ja has böcker finns bland de som jag tänkt läsa, men än har det inte blivit av :roll:
    Tack för dina häftiga oktobers veckorubriker! Wow! Verkligen!
    Pörtet önskas en fin dag :wink:

  3. En bok för mig … helt klart ska den införskaffas vid tillfälle! Tack Paula!
    Kram

Kommentera