Läst

Jag har läst..

Av
den
12 oktober 2017
Tivoli Bokomslag Tivoli
P C Jersild
dystopi
Albert Bonniers förlag
2017
248

Några decennier in i framtiden byggs ett annorlunda äldreboende upp på Djurgården i Stockholm, efter att Tivoli Gröna Lund gått i konkurs. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med full service, inklusive karaoke, tango, bingo och andra nöjen.
Robotar och papperslösa sköter rutinsysslorna.
Som kronan på verket ingår en livförsäkring med 100-årsgaranti.
Bland de boende finns två gamla bröder, där den yngre försöker hålla ordning på den äldres eskapader.
Anläggningen döps till BlissGardens - Lycksalighetens trädgårdar - men i folkmun får den heta De saligas ängder, eller kort och gott Kalkbrottet.

Utdrag ur boken:
"Varje måndag morgon backar IKEA-bussen med släp in i Allmänna gränd. Då väntar redan en kö med kunder. De vill förvissa sig om att det finns plats i släpet för de varor som ska bytas. Närmare 90% av det som köps lämnas tillbaka. De flesta boende har helt enkelt inte plats med nya prylar. Men de repeterade besöken skapar en återkommande köpglädje."

En cynisk och ganska vass satirisk dystopi med många dråpliga situationer.
Men, jag får ingen känsla alls för karaktärerna, och till sist tröttnar jag även på alla nymodigheter och uppfinningar som har till uppgift att rädda äldrevården. Det är människolika robotar, sällskapsrobotar, robothundar osv.
Människan blir mellan 110-120 år men är livet meningsfullt?

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 210
  • 437
  • 1 579 751
  • 4 991
  • 64 332
Sök här