Läst

Jag har läst..

Av
den
15 mars 2018
Miraklet Bokomslag Miraklet
Emma Donoghue
historisk roman, Irland, 1850-tal
LBFörlag
2017
300

Anna är elva år och bor med sin djupt troende familj på den irländska landsbygden. Trots att hon helt slutade äta för fyra månader sedan verkar hon vara vid god hälsa.
Hennes familj tror att hon är utvald av Gud, och att hon kan bli Irlands första helgon på över 500 år.
Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister flockas kring stugan där hon bor. Dit kommer också sjuksköterskan Lib som ska vaka över Anna för att se till att det inte är något fult trick. De två utvecklar ett slags vänskap och Lib blir alltmer orolig.
Anna får verkligen ingen mat - i alla fall inte vad Lib kan se - men med tiden börjar hon uppvisa diffusa och skrämmande symptom...

Utdrag ur boken:
"-Gud signe ert arbete" ropade Anna till honom. Han nickade tillbaka. Spaden hade en form som Lib aldrig hade sett förut, med bladkanterna uppvikta i vingar. -Är det också en bön som du måste läsa? frågade hon barnet. -Att signa arbetet? Ja, annars skulle han kunna ta skada. -Han skulle alltså kunna bli sårad ifall du inte tänkte på honom? undrade Lib med en släng av ironi. Anna såg förbryllad ut. -Nej, han skulle kunna skära av sig en tå med spaden. Aha, det var ett slags skyddande trollformel."

"-Vi hade tre skedar för utspisning av hundra män, sade Lib. Först på ordet skedar skälvde hennes röst till -Det gick rykten om ett lager men vi hittade det aldrig. Till slut tryckte miss Nightingale sin egen börs i handen på mig och skickade iväg mig till marknaden för att köpa hundra skedar."

Detta är en väldigt väl disponerad historia, mörk, dunkel, med tydliga karaktärer. De stora frågorna om tro, tvivel och ondska står i förgrunden och för någon som jag som inte är troende förefaller detta helt otroligt. Ändå vet jag att all vidskepelse och allt man uttrycker i Guds namn är på riktigt. Folket har verkligen ordagrant trott på varje ord som prästerna dikterar.Och i Guds namn är allt tillåtet, att ljuga, förvränga, ja till och med döda.
Det är befriande att huvudpersonen, sjuksköterskan Lib är så klarsynt. Hon som utbildats av ingen mindre än Nightingale själv...
Och det gudfruktiga barnet, vad har inte hon varit med om, och fått utstå? Ja det blir spännande som en deckare innan allt avslöjas.
Jag måste läsa mer av denna fascinerande författare.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  15 mars 2018

  Till listan!!! Tack Paula 🙂
  Kram på’re

 2. Svara

  Anki

  15 mars 2018

  Tack för ännu ett härligt boktips! Läggs genast på önskelistan!
  Kram

 3. Svara

  Lillian Flaskerud-Lillegård

  15 mars 2018

  Jeg ble litt inspirert av at du leser så mye, så i dag på butikken ble det med en pocketbok hjem. Så får jeg se hva jeg synes om den. Jeg har en flat som blir 10 år i juni, en som blir 8 år i august og ei som ble 6 år nå i november. Cockeren min blir 6 år i slutten av april, så har jeg goldenvalpen min som er 10 måneder øyeblikkelig.

 4. Svara

  kersko

  15 mars 2018

  Å jag som inte orkade läsa ut den. Kanske att jag gav upp för tidigt.
  Kram

 5. Svara

  "LillaSyster"

  16 mars 2018

  Ja, kanske en bok för mig?
  Kul att hittat kniven du saknat =) Bra redskap för ju faktiskt skillnad.
  Snart dags för stora flytten? Antar att du samlar banankartonger nu att packa i då du är ner till affären. Klart att Blinka vill skutta omkring själv och inte åka spark – det kunde jag väl ha räknat ut! Ha en bra fredag, själv är jag precis hemkommen efter ett simpass, nu är det administrativt jobb på förmiddagen – sen ska jag ta helg! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 41
 • 172
 • 1 654 288
 • 5 125
 • 66 098
Sök här