Läst

Jag har läst..

Av
den
6 april 2018
Mördarens mamma Bokomslag Mördarens mamma
Ida Linde
roman
Norstedts
2018
156

En mamma lever ensam tillsammans med sin pojke. Medan hon går till arbetet eller sitter vid köksbordet växer pojken upp och blir redo för livet.
Så knackar en kväll två poliser på hennes dörr. De berättar att pojken har mördat en annan.
Henrietta älskar sin pojke och åker till anstalten, för att fortsätta älska honom och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra. Vid ett av dessa besök träffar hon Grace som bor i ett hus vid vattnet och som också är där för att besöka sitt barn.
Det blir ett möte som förändrar allt. Inget går längre att ta för givet, varken det som skett eller det som kommer att ske.

Utdrag ur boken:
"Jag satt hemma med en obehaglig känslolöshet, inför min pojke som försatt mig i situationen eller så hade jag bara mig själv att skylla. Ville svälta mig för att åtminstone känna hunger. Eller skålla mig själv i duschen igen för att blodet skulle ge sig till känna."

"Den natten kom mardrömmarna tillbaka till mig. När jag vaknade hoppades jag att det betydde att min pojke var befriad från dem, men det skrämde mig också, om mardrömmarna kunde göra vad de gjort med honom, vad skulle de då inte kunna göra med mig?"

Alltså, det här är en skitläskig bok rent ut sagt. Från första raden är den illavarslande, moderns futtiga lilla liv utan glädje och innehåll, initiativlös på grund av hennes egen mor som har präglat henne. Och pojken med mardrömmarna som han desperat delar med sin mor för att få reda på vad de betyder.
Hela boken är som en käftsmäll, ibland märkte jag att jag höll andan när jag läste.
Skickligt hantverk, man får aldrig skrivet på näsan alla fakta utan man får ana, gissa sig till, hitta på egna förklaringar. En gissningslek som är allt annat än självklar.
Vill du läsa något annorlunda och inte är rädd för efterdyningarna, för de kommer, så läs den!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  6 april 2018

  Fler böcker att lägga på minnet tydligen.
  Så vårfint du fått på headern.
  Kram

 2. Svara

  Ninni

  6 april 2018

  Nää, jag tror nog jag hoppar över den…
  Kramen.

 3. Svara

  Ditte

  6 april 2018

  Jag tror jag vill läsa den. Verkar läskig men väldigt intressant. Ligger nu på min läslista. Stort tack för tipset. Jag hade nog inte hittat den på egen hand.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 389
 • 450
 • 1 638 556
 • 5 097
 • 65 701
Sök här