Läst

Jag har läst..

Av
den
18 september 2018
Scener ur hjärtat Bokomslag Scener ur hjärtat
Malena Ernman, Svante Thunberg
biografi
Bokförlaget Polaris
2018
225

"Den här historien handlar om mig, min familj och om den kris som drabbade oss. Men det är framför allt en berättelse om krisen som omger och påverkar oss alla. Den handlar om utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag-"
Malena Ernman är en av Sveriges mest älskade sångare och artister, lika känd för sin vinst i Melodifestivalen som för sin internationella operakarriär. Malena har gått sin egen väg. Alltid ot strömmen och nästan alltid med maken Svante vid sin sida.
Tillsammans berättar de i boken om en vardag i upplösning i samband med döttrarna Gretas och Beatas diagnoser. Om kampen för hjälp och upprättelse. Samtidigt som de söker svar framträder en större bild. En bild av en planet som också den går på knäna, på grund av vår ohållbara livsstil. Varför talar ingen om det som sker runtomkring oss? Och vad kan vi göra åt det?
Det handlar om att hålla ihop som människor och samtidigt finna vägen till hållbarhet. Det är det viktiga. Det är hjärtat.

Utdrag ur boken:

"Det är varmt och trångt i skolmatsalen. Ljudnivån är öronbedövande och plötsligt är den där flottiga köttbiten på tallriken inte längre en bit mat. Det är en söndermald muskel från en levande varelse med känslor, medvetande och själ.
Hon gråter och hon vill gå hem, men man får inte gå hem för här i skolmatsalen så måste man äta döda djur och prata om märkeskläder, smink och mobiler. Man ska ta en tallrik full med mat, säga att det är jätteäckligt och peta lite lagom i den innan man slänger allt i soppåsen - utan att signalera nån autism eller anorexia eller nåt annat jobbigt."

"Ray Kurzweil är utvecklingschef på Google och påstår att ett barn utrustat med en smartphone som lever på den afrikanska landsbygden har tillgång till mer information än vad den amerikanska presidenten hade för bara 20 år sedan. Vi upplever mer, vi känner mer, vi tycker mer. På sociala medier debatterar vi samhällsfrågor i en hastighet som får 1990-talet att framstå som det gamla bondesamhället.
Ingenting får vila, allt ska polariseras och ställas på sin spets."

Du läser den här boken på ett kick, men det tar betydligt längre innan du börjar smälta vad du nyss läst. För det är en furiös Malena som står vid katedern och pekar med hela handen. Hon kräver förändring, här och nu!
Boken är en enda stor käftsmäll och vi bör skämmas, varenda en av oss, som inte gör något som inte bryr oss som inte tycker att det handlar om oss...

Malenas beskrivning av familjens vardag med två barn med diagnoser är så förfärlig läsning så jag inte vet hur jag ska tackla det. Så illa samhället är förberett för att ta hand om de som far illa. Du ska vara frisk, stark och ha en auktoritet för att orka kämpa.

Jag har läst kritiker som tycker att boken är spretig.
Må så vara, för det är livet också! Och den här boken handlar om livet, hur vi tar hand om oss själva, varandra och hur vi har lyckats förstöra den enda planet vi kan leva på.

Ska du bara läsa en bok i år, läs den här!

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Johanna

  18 september 2018

  Låter som en bok jag skulle vilja läsa 🙂

 2. Svara

  Åke

  18 september 2018

  Kanske lite för skräckinjagande för mig… att få läsa ännu mer hur de som redan far illa i dagens samhälle vet jag inte om jag grejar… speciellt när höga politiker struntar fullkomligt i dessa. Man ska även vara frisk och stark för att kunna ta sig igenom dagens sjukvård. Jag kan köpa den men då åt min sambo.

 3. Svara

  Mia

  19 september 2018

  Hoppsan!! Det var ord och inga visor….en måste-läsa-bok med andra ord!
  Kram på’re

 4. Svara

  Ditte

  19 september 2018

  Åh, ännu en bok jag läst och jag hade stor behållning av den. Väldigt tänkvärd och bra. Men visst kan den tyckas spreta på sina håll. Och som du skriver – det gör livet också.
  Jag har ju genom mitt resejobb varit i Dalhalla och sett Malena Ernman i tre år och även där har hon pratat lite om sin tillvaro med ADHD och i skämtsam form. Men allvaret kan anas. En av döttrarna, den yngsta, Beata var med i föreställningen både förra året och i år. Jag har i många år arbetat i skolan, som speciallärare, med barn med olika diagnoser och arbetet tillsammans med föräldrar är så viktigt. Och givetvis kunskap från lärares och skolans sida. Och från samhällets sida. Detta måste få kosta. Och pengar lider Sverige ingen brist på. “Ladorna är fyllda”.
  Kram i sen akvällen från +26 och den spanska sommarstugeterrassen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 262
 • 388
 • 1 575 257
 • 4 983
 • 64 166
Sök här