Läst

Jag har läst..

Av
den
10 juli 2019
De odödliga Bokomslag De odödliga
Chloe Benjamin
roman, nutid, syskon, familj
Norstedts
2019
396

Det är sommar 1969 i New York. I ett nedgånget hyreshus har ett medium flyttat in. Hon säger sig kunna förutspå människors dödsdagar.
Uttråkade på gränsen till desperation nappar de fyra syskonen Gold direkt. Simon, Klara, Daniel och Varya smyger ut för att ta reda på sina öden. Men de är för unga för att förstå vidden av det de ska få veta.
Under åren som kommer måste syskonen välja hur de ska leva med de profetior de gavs den dagen. Kommer de att acceptera, ignorera, fuska eller trotsa dem?
Simon, yngst i syskonskaran, flyr till San Fransisco i jakten på kärlek och frihet. Klara blir illusionist i Las Vegas, besatt av att testa gränsen mellan fantasi och verklighet. Daniel försöker kontrollera sitt öde genom att bli militärläkare i armén. Och Varya, den äldsta i syskonskaran, blir forskare för att finna svaren hon söker.

En stark och gripande roman som ställer frågor om hur vi lever, hur vi dör och vad vi gör med den korta tid vi har.

Utdrag sid. 72
"I de flesta balettensembler fungerar manliga dansare som menlösa sagoprinsar eller erbjuder möbelliknande stöd åt dansöserna - men Galis koreografi är modern och akrobatisk, och sju av Corps tolv medlemmar är män. "

sid.319
"Nu deltar hon i studiecirklar om sådana ämnen som "Slag under andra världskriget" och den populära "Presidentaffärer". Hon spelar mahjong med en grupp högröstade änkor. Hon utnyttjar biblioteket och till och med poolen, där hon guppar omkring på en uppblåsbar soffa som en kändis i en kortegevagn".

Det är inte så lätt att beskriva hur jag upplevde den här berättelsen.
I början slogs jag av myllret av intryck och antal ord, så många detaljer som pressades in i varje mening.
Det tog ett tag innan jag fann en läsrytm som så småningom blev till en fascination över scenariot som verkligen triggar fantasin.
Boken väcker alltså många tankar och man kan inte låta bli att fundera över hur man själv skulle reagera och agera om man fick veta sin egen dödsdag!
Jag kan nog säga att jag hellre lever i ovisshet men jag förstår att andra kanske har en annan uppfattning där man kan tycka att man tar bättre vara på den tid man har när man vet vad man har till sitt förfogande.
Intressant tanke-experiment och en välskriven bok.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  10 juli 2019

  Ännu en bok jag tar till min lista. Önskar jag skulle läsa mer. Ja, läser gör jag men nu med många resejobb blir det mycket fakta och mindre skönlitteratur. Men det kommer en tid efter detta.
  Kram

 2. Svara

  Ama de casa

  11 juli 2019

  Jag förstod i alla fall mer av den här boken än den förra 😉

 3. Svara

  Carina Larsson

  12 juli 2019

  Inget jag kommer att läsa skulle jag tro men tankarna om liv och död finns väl ofta med oss mer eller mindre i olika perioder i livet.
  Själv försöker jag ta dan som den kommer för planera längre än till samma dag är dömt att misslyckas. Jag vill inte veta hur eller när jag ska dö. Nån spänning ska man väl spara på ändå. 😉
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 157
 • 400
 • 1 717 095
 • 4 907
 • 63 146
Sök här