Säfsnäs Gustavi kyrka, Gems weekly photochallenge # 28

Idag blir det kyrkligt i min blogg, inte vanligt förekommande, men denna kyrka klappar mitt hjärta lite extra för.
Jag väljer också att använda inlägget till min fotoutmaning Gems photochallenge där temat denna vecka är visa

För visa är precis vad jag nu tänker göra, i ord och bild!

I söndags erbjöds vi som del under Säfsen-veckan att få en guidning i Säfsnäs kyrka, här vid ingången till kyrkan visar vår guide Jeanette in oss iklädd Säfsnäs vackra sockendräkt.

Här visar jag korskyrkan i timmer, byggd i mitten av 1700-talet

Klockstapeln som visas här är från 1771 och där hänger tre klockor.

Kyrkan har genomgått renoveringar under åren men på dörrarna till sakristian som visas här har man tagit fram ursprungsmarmoreringen.

Takvalvet som visas här är utsmyckat på 1890-talet av CM Zellman, läktaren är anno 1854 och dess utsmyckning målades 1973 av Gösta Lindström.

Altartavlan av Axel Ender från 1910 som visar Maria från Magdala, Jakobs mor Maria och Salome med kruset heter Kvinnornas möte med ängeln vid Jesus grav

Men den ursprungliga altartavlan visas på väggen intill och är målad 1766 av Daniel Hjulström

Här visas predikstolen från 1776

På väggen hänger en minnestavla över brukspatron Sebastian Grave, initiativtagare till kyrkan, han och hans hustru ligger begravna under kyrkgolvet

Jag visar ett av de vackra fönstren i koret

Nu vill jag visa orgelläktaren som fick sin första orgel 1769 och vars fasad är original. Den nuvarande orgeln är från 1865

Jag kan inte låta bli att visa en av många vackra ljuskronor i taket

Bygdens konstnär Lage Rapp har bland annat gjort processionskorset som jag visar här

Nu ska jag visa något ganska speciellt, en mässhake som beställdes från Kina 1879

Det är inte många kyrkor som har en mässhake med en kinesisk Jesus avbildad, med långa polisonger och sneda ögon…en ganska annorlunda och spännande detalj

Efter en intressant visning av kyrkan visar guiden oss ut i sommargrönskan.

Där ute på står ännu ett verk av Lage Rapp och pryder kyrkogården.

Tack för att ni ville följa med in i kyrksalen..

Flera temainlägg hittar du när du klickar på hjärtat

2

17 Comments:

 1. Tack för att vi fick följa med =) Mycket vacker kyrka både om och utvändigt. En kyrka som bevarats väl. Har aldrig tidigare sett en Jesusavbild med sneda ögon. Ha det gott min bloggvän!

 2. Vilken vacker kyrka. Jag gillar de här små kyrkorna mycket mer än det otroligt påkostade och utsmyckade större varianterna. Hantverket är fint i både stora och små kyrkor men jag faller mer för det vackra i det som inte är så pråligt. Där ser man detaljer på ett annat sätt eftersom det inte blir lika rörigt i huvudet av alla intryck :)
  Kram

 3. Stort tack för din fina visning och guidning. Och för alla vackra bilder. Jätteroligt och intressant att få komma med hit. kyrkan är verkligen vacker och med många intressanta detaljer. Tänkte också på denna mässhake med ett lite annorlunda utseende på Jesus. Men å andra sidan vet man ju inte hur han såg ut.
  Fastnade också för den vackra verket av Lage Rapp.
  En jättebra tolkning av veckans tema.

 4. Här är jag verkligen impad! En väldigt fin kyrka både exteriören och interiören. Men ännu mera imponerad är jag över att du minns alla årtal med mera. Antecknade du eller?! Jag skulle aldrig komma ihåg sådant.

 5. Tusen tack för att du visar oss den vackra kyrkan! Jag älskar ju att gå runt i gamla kyrkor och mest såna här som inte är överdådigt utsmyckade … fina bilder och intressant läsning!
  Kram

 6. vilken vacker kyrka… och dräkt!

 7. Verkligen en vacker kyrka med många detaljer som du visar upp. Klart annorlunda med en Kina-Jesus :-D

  Ännu en finfin tolkning av veckans ord :-)

 8. En annorlunda och vacker kyrka. Mässhaken, elegant, annorlunda, ja något som ögonen dras till. Klockstapeln gillar jag också, speciell på sitt vis. Jag är inte kyrlig, men visst är kyrkor många gånger intressanta.

  Tack för text och bild, intressant!

 9. Vilken vacker kyrka du visar oss. Jag fastnade mest för predikstolen och bilden på kyrkfönstret var också väldigt vacker. Och en kinesisk mässhake har jag aldrig sett förr.
  Som du kanske sett tidigare så är jag rätt förtjust i att fotografera kyrkor och även gå in i dem. Det blir nån särskild stämning med kyrkor. Går man in så är det oftast så tyst och lugnt, lite sval luft och högtidligt. Att lyssna på musik i kyrkan är en höjdare förstås även om jag sällan kommer iväg på sånt nu. Tänker många gånger att jag borde gå men så glömmer jag av det när det är så dags.
  Tack för visningen.
  Kram.

 10. Mirjam Elisabet Halvarsson

  Vilken fantastiskt vacker kyrka!! Så många underbara detaljer, ojoj…
  Kram på’re

 11. Mycket intressant visning tycker jag som är mycket svag för gamla fina kyrkor. Kanske var det bäst att man bytte altartavla, den gamla är väldigt realistisk med alla sina sår. Spännande mässhake också, kul att guiden visade er den. Sånt får man ju aldrig se om man själv tittar in i kyrkan-
  Ingrid

 12. Heisann, en kinesisk Kristus, det må da være enestående å vise fram!

 13. Marie i Skrifvarstugan

  Tack för alla dina fina foton från kyrkan ! Mycket vackert både inne och ute.
  Ha det gott !

 14. Det var en fin kyrka som du visar oss. :-)

 15. Vilken fin liten kyrka!

 16. Tror jag varit inne i den fantastiska träkyrkan med alla målningar, kul att se se den igen, något att VISA upp.

 17. Vilken jättefin kyrka som du visar med så fina bilder! Väldigt intressant och vackert!

Kommentera