Jag har läst..

Välsignelser Bokomslag Välsignelser
Caroline Albertine Minor
noveller
Wahlström & Widstrand
2019
203

En ung förälskad kvinna mister sin man när han drabbas av minnesförlust. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far.
Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.

Med motiveringen: "För att hon med stor precision blottlägger sina huvudpersoners komplexa känslor och relationer i eleganta och rörliga kompositioner" erhöll författaren P.O. Enquist-priset.

Utdrag ur novellen "Sorgens trädgård"
sid.90

"När jag, under de följande dagarna, satt och betraktade M som låg bland maskinerna, var jag inte bara rädd att förlora honom. Under årens gång hade jag mycket diskret fäst mitt kretslopp vid hans, som de siamesiska tvillingarna man hör om, och i hans orörliga kropp såg jag min egen undergång. Jag var den parasitära tvillingen, utväxtmänniskan. Om han lämnade mig skulle det inte dröja länge förrän jag torkade in som barnets navelstump och föll av."

Som ett knytnävsslag drabbar orden. Ibland håller jag andan. Gripande, obehaglig, vacker, allt på en gång.

0

3 Comments:

  1. Intressant boktips, den läggs till i läslistan! Kram på’re

  2. Stort tack för smakbiten. En bok jag inte hört talas om tidigare men noveller läser jag gärna. Nu antecknat och klart. Men jag har många före på listan. Å andra sidan behöver jag inte ta böckerna i turordning.
    kram

  3. Oj det här var gripande, låter som att man riktigt skulle slängas in in i den boken och bli väldigt berörd :)

Kommentera