Läst Livets glädjeämnen!

Jag har läst..

Av
den
21 januari 2020
Öar - Världshavens unika utposter Bokomslag Öar - Världshavens unika utposter
Peter Hanneberg
naturvetenskap
Bokförlaget Mats Ström
2019
foliant
320

Det här är den största och mest heltäckande fotoboken om världens öar som någonsin har skapats i Sverige. Fotografen och författaren Peter Hanneberg har under tio års tid rest till femtio av jordens allra mest fascinerande öar.
I storslagna bilder och inträngande texter berättas om naturnära ökulturer, deras historia och traditioner - och hur dessa påverkat de unika arterna i naturen. Alla världshav och klimatzoner finns representerade, från Arktis via tropikerna till Antarktis, från Östersjön, Nordsjön och Atlanten via Indiska oceanen till Stilla havet.
Här finns storheter som Grönland och Borneo, men främst mindre öar som Gotska Sandön, Påskön, Fiji och Galàpagos. Längst ut ligger Tristan da Cunha, världens mest isolerade bebodda ö, med 2490 km till närmaste granne!

Peter Hanneberg är författare, miljö- och vetenskapsjournalist och fotograf och publicerar sina skildringar i bl.a Dagens Nyheter. Han är medlem i Travellers Club, han grundade Svenska Ekoturismföreningen 1996 och innehar stol 179 i The Water Academy. Sedan 2005 är han ledamot i WWF:s förtroenderåd.

I förordet skriver han: Med boken Öar vill jag visa på den landskapliga, kulturella och biologiska variationen bland jordens öar och därmed peka på hur unik, ömtålig och skyddsvärd dessa öars natur och kultur är. Samtidigt vill jag förmedla den viktiga känslan för att vi alla bor på en sådan utsatt ö, det vackra mikrokosmos som är jorden. En sårbar utpost i universum.

Läs, begrunda, fascineras, och njut!
Jag vill verkligen inte skiljas från den här boken, oavsett hur tung den varit i mitt knä otaliga kvällar när jag läst och tittat på foton, lärt mig massor och konstaterat att vår natur är fantastisk.
Men jag kan ju låna hem den igen när längtan blir för stor..

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia Halvarsson

  21 januari 2020

  Intressant! Jag får nog börja åka till bibblan igen 😉 Kram på’re

 2. Svara

  Minton

  21 januari 2020

  Låter väldigt intressant. Har skrivit upp den på min lista så hoppas jag bibblan har den. ?

 3. Svara

  Ditte

  21 januari 2020

  Boken har jag hållit i handen några gånger i bokhandeln och bläddrat i Och detta är en bok jag vill äga. Så får det också bli. Tack för din recension. Öar står mig nära på många sätt.
  Kram

 4. Svara

  Gun-San

  22 januari 2020

  Undrar om min hemort Kimitoön finns med?

 5. Svara

  Ama de casa

  22 januari 2020

  Jag älskar öar! Har besökt flera av dom som du nämnde, som Grönland, Påskön och Galàpagos. Fascinerande ställen! Har just nu en annan ö i sikte där vi snart ska lägga till 🙂

  Ha en fin lill-lördag!
  PS: Läste nånstans att det dessutom är vinets dag idag… 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 36
 • 172
 • 1 654 283
 • 5 125
 • 66 098
Sök här