Läst

Jag har läst…

Av
den
21 juli 2020
Svartstilla Bokomslag Svartstilla
Susanne Skogstad
debutroman
Wahlström & Widstrand
2019
141

Två personer som har levt tillsammans hela sina vuxna liv och nu finns bara en av dem kvar.
Svartstilla är en stark kärlekshistoria och en djupt berörande berättelse om ett långt äktenskap. Det är också en roman som ställer svåra frågor om en människas rätt till sitt eget liv, till sin sorg, sina minnen, sin kropp och sin framtid. En skimrande roman som träffar rakt i hjärtat.

Utdrag ur boken:
sid. 31
"Jag sätter mig ned i stolen framför spegeln. Börjar sätta upphåret som jag gör varje morgon. Något monotont. Något som är sig likt. Som jak kan hålla fast vid. Något så enkelt som att sätta upp håret.
Och jag ser mig själv som du måste se mig. Och jag ser hur trist och dum jag måste verka där jag sitter med min ynkliga kropp och sätter upp det stripiga håret som om det vore en mening med det. I tron att om jag gör detta varje dag så håller världen ihop."

sid.122

-Hur kommer du ihåg mig?
Jon ser upp.
-Hur jag kommer ihåg dig?
Han tänker sig för.
-Nej, jag vet inte, mor, jag minns dig väl först och främst som sträng, men rättvis.
Sträng
Jag känner inte igen mig i det ordet. Tycker inte om smaken av det. Förstår inte att det ska ha något med mig att göra. Men så gör jag det ändå
-Du kunde snabbt bli arg om vi stojade för mycket."

Väldigt moget och naturligt skrivet av en ung författare, att kunna tänka sig in i huvudet på en gammal kvinna som förlorat sin livspartner, att kunna skildra hennes vilsenhet, hennes kantighet och hennes kamp för att få göra som hon själv vill den tid hon har kvar.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  21 juli 2020

  Tack Paula, den tar jag som ett lästips <3 Kram på're

 2. Svara

  Ditte

  21 juli 2020

  En bok som verkar intressant. Noterad!
  Just nu läser jag Våroffer av Anders de la Motte. Riktigt bra deckare. Men med speciella och fina personskildringar. Förutom att “storyn” är bra. I mitt tycke.
  Kram

 3. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv?

  21 juli 2020

  Så poetisk den låter boken :). Det där kanske är värt att läsa :).

 4. Svara

  Tove Olberg

  22 juli 2020

  Har nyss börjat läsa den som e-bok på Storytell, helt i min smak! Bra språk, fin översättning verkar det som, tänker ju norska jag då förståss 🙂 Så gillar jag mycket att ålderdomens sista år med de bekymmer som finns får en plats.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 478
 • 499
 • 1 641 169
 • 5 101
 • 65 747
Sök här