Läst

Jag har läst..

Av
den
26 augusti 2020
Noveller Bokomslag Noveller
Alfhild Agrell
noveller skrivna mellan 1879-1919
Atrium Förlag
2019
239

Alfhild Agrell (1849-1923) var en av sin tids mest mångsidiga och betydande författare. Tillsammans med bland andra Victoria Benedictsson och Anne Charlotte Leffler lyfte hon jämställdhetsfrågan i litteraturen under "Det moderna genombrottet på 1880-talet" och efter framgångarna som dramatiker på Stockholms teatrar använde hon sin penna till att belysa situationen i norra Sverige, med både allvar och humor.

I denna bok finns noveller samlade från hela hennes karriär. Här får vi möta flera sidor av Agrells författarskap, och kan upptäcka att de frågor som var viktiga för henne då fortfarande är aktuella för oss idag.
Ebba Witt-Brattström står för ett initierat efterord.

Utdrag ur novellen Mor, sid 86

"Till den gamla ångesten, att tro sig vara föraktad, hade kommit en ny. Majas modersinstinkt hade vaknat. Numera längtade hon efter ett barn, längtade nätter och dagar, inte längre för andras skull, utan för sin egen. Maja hade en mer sammansatt natur, än vad som i allmänhet förekommer inom hennes klass, därför led hon också mer. Ibland kom det över henne ett sådant begär att låta mannen veta hur det var fatt med henne - men hon tordes inte. Det var rakt som om han under årens lopp glidit ifrån henne, tyckte hon."

Ur Thora, sid. 139

"Du må tro Thora var sträng mot honom, gossen, när någon hörde det; eljest låg hon på knä och tillbad - det blå! Thora tillhörde livsfestmänniskorna, de, som skapa det stora hatet av den stora kärleken - för storhetens skull. Men det är ett tungt kvinnoarbete att sno om passionens vändskiva. Hatet dröjde att visa sig och över det blygdes Thora, blygdes till blods!

Ur Ett skratt sid. 187

"Framme vid jul började svälthåren att rycka in.
Det var en här att se på!
När man äter granris, halm, jord, lavar och bark, så blir huden därefter i färg och i tänja. Sedan är det sitt eget kött man äter, sitt eget blod man dricker, så sina tankar, sina känslor, sin vilja ja, sin heder - bara man får en kaka bröd till den."

Mycket läsvärd samling noveller, hjärtskärande och innerliga.

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Karin Eklund

  26 augusti 2020

  Ett mustigt, färgrikt språk tycks de också ha! Novellerna. Tack för smakbiten Paula!

 2. Svara

  tanthuset

  26 augusti 2020

  Tack Paula, den vill jag också läsa!
  Kram på’re fina du!

 3. Svara

  Karin

  26 augusti 2020

  Spännande att Atrium ger ut Agrell! 1800-talets kvinnliga författare var ju storsäljare, även utomlands, och ändå så pass okända och undanskymda idag. Här är ett bra forskningsprojekt om detta: https://www.forskning.se/2019/09/05/kvinnliga-forfattare-storsaljare-over-hela-varlden-pa-1800-talet/

 4. Svara

  Ditte

  26 augusti 2020

  Noveller läste jag mycket förr men det var ett bra tag sedan. Tack för tips och smakprov om denna samling. Victoria Benedictsson här jag läst lite av men denna författare var ny i mina öron.
  Kram

 5. Svara

  birgittamalmstedt

  26 augusti 2020

  Sådana roliga bilder du visar. Även fina bilder på dina hundar! Javisst är det väl hundens dag varje dag, i alla fall för oss hundägare.

 6. Svara

  Tove Olberg

  27 augusti 2020

  Läser just nu Anna Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf; jag vill sätt världen i rörelse, där dessa kvinnor du nämner omnämns. Ja, vi har en skön skara kvinnor i jämställdhet och rösträttsfrågor, men ljuvlig språk, mod och framåtanda. Vilket arv vi har att ta med oss. Ebba WB är också en spännande kvinna. Roligt att Agrell ges ut igen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 342
 • 383
 • 1 688 933
 • 4 813
 • 62 151
Sök här