Läst

Jag har läst..

Av
den
28 oktober 2020
Spår av ett liv - En berättelse om sockenbarnet August Theodor och hans samtid Bokomslag Spår av ett liv - En berättelse om sockenbarnet August Theodor och hans samtid
Anna Götlind & Rolf Lind
Biografi med genealogi särskild person
stockholmia.stockholm.se
2019
248

I den här boken får vi möta en pojke som på 1860-talet blev sockenbarn i Lovö socken väster om Stockholm: August Theodor Blomqvist (1854-1941).
Hela sitt liv levde han på platser i Stockholms närhet. I berättelsen relateras hans livsöde till större samhällsförändringar i Sverige och Stockholm.
Bilden av sockenbarnen är ofta mörk. De säljs till lägstbjudande på auktion, far illa i olika fosterhem och blir i vissa fall märkta för livet.
Genom att på mikronivån följa ett sockenbarn genom livet k an författarna visa på nyanser och alternativa berättelser. Allt var inte mörkt. I sockenbarnets liv kunde det också finnas blommande syrener.

Boken är ett exempel på en forskningsinriktning inom historieämnet som har ränt allt större uppmärksamhet under senare år: mikrohistoria.(Mikrohistoria är en historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen.)

Jag fann den här boken uppslukande och intressant.
Den är skriven efter noggrann släktforskning likväl och rik på historiska skeenden i Sverige.
Jag lär känna huvudpersonen en aning, får följa hans livsväg i Stockholms närhet och samtidigt förstå hur samhället han levde i fungerade.

Utkast sid. 45

"Låt oss återvända till August Theodor. Han har just fyllt sex år. Vi föreställer oss hur han står där på ladugårdsbacken, tyst och stilla, med mössan djupt nertryckt i pannan och blickandes bort mot det stora slottet.Inom loppet av tre veckor har han förlorat båda sina föräldrar. Vad ska nu hända, och vem ska ta hand om honom?
Ja, vem är år 1860 ansvarig för att ta hand om en pojke eller flicka som blir föräldralös när släktingar saknas och faddrarna inte finns tillhands. Det blir socknen som får träda in."

sid.58
"Ett vanligt sätt i äldre tid att lösa behovet av mat och husrum för de fattiga var genom ett rotationssystem, som kallades kringgång eller rotegång. Gårdarna härbärgerade de hjälpbehövande under en begränsad tid. Föräldralösa barn kunde på så sätt tvingas flytta runt mellan gårdarna på detta sätt."

Vi får läsa om hur skolgången fungerade och hur man såg till att barnen kom ut i arbetslivet genom olika lärlingsplatser.
I boken beskrivs den tidens metod för att framkalla missfall när kvinnan inte ville/kunde ta hand om sitt barn, om hur pensionsrätten kom till genom reformer, om hur kvinnan inte fick behålla sitt flicknamn vid äktenskap och många andra livsvillkor och företeelser som hörde denna era till.
August var född exakt hundra år före mig...boken ger en hel del att fundera på!
Den är rikt illustrerad med foton och mycket lättläst.
Jag kunde grotta ner mig i timmar och lärde mig mycket.
Hela boken blir en historielektion av stora mått, men hela tiden med avstamp i August och hans gelikar.

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  28 oktober 2020

  Intressant, måste jag säga…så det blir ännu en bok till läslistan! Tack fina Paula!

  • Svara

   Paula

   31 oktober 2020

   jag tyckte mycket om denna fast jag inte var bekant med miljön

 2. Svara

  Minton

  29 oktober 2020

  Den måste jag läsa. Tycker om historia och har släkforskat . På pappas sida kom jag till 1780 talet sen fanns inte böckerna kvar. Pappa föddes 1898 som barn till en statarfamilj.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   31 oktober 2020

   så spännande! Släktforskning är populärt i våra dagar

 3. Svara

  Ditte

  29 oktober 2020

  En bok jag läst och blev tagen och berörd av. Och detta är ju verkligen ett stycke svensk historia som inte ligger så långt bort i tiden. En bok som jag önskar att många skulle läsa för att mer förstå en del av den sena svenska historien och hur tillvaron kunde te sig som sockenbarn-
  Kram!

  • Svara

   Paula

   31 oktober 2020

   Tänkte på dig när jag läste boken. Var säker på att den skulle falla i god jord, o så hade du redan läst den/kram

 4. Svara

  Susjos

  30 oktober 2020

  Låter verkligen spännande! Min första katt som jag hade när jag nyinflyttad kom till Stockholm (Bromma) , han kom från ett stall ute på Lovön.
  Må så gott!
  Kram

 5. Svara

  Tove Olberg

  30 oktober 2020

  Läsvärt, finns nu på listan!

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  30 oktober 2020

  verkar vara en intressant bok

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 38
 • 425
 • 1 716 576
 • 4 905
 • 63 127
Sök här