Läst

Jag har läst..

Av
den
16 mars 2021
Konsten att skära i kroppar Bokomslag Konsten att skära i kroppar
Lindsey Fitzharris
biografi
Atlantis
2019
285

Den som hade oturen att hamna under kniven i det viktorianska London hade alla skäl att oroa sig. Kirurgin liknade mest ren slakt.
Dog man inte av själva operationen var risken stor att smittas av sjukhusfeber - den mystiska sjukdom som härjade över hela Europa.
Men en läkare skulle förvandla kirurgin från ett chansartat blodbad till en modern vetenskap där patienterna faktiskt botades - och överlevde.
Det här är historien om Joseph Lister och den moderna kirurgins födelse.

Författaren är fil.dr i medicinhistoria och har en populär YouTubekanal "Under the knife".

Utdrag ur boken:

"Under loppet av hundra år ökade Londons befolkning från en miljon till strax över sex miljoner på 1800-talet- De rika flydde stan i jakten på frisk luft och grönska och deras en gång så burgna hem förföll i händerna på mindre bemedlade Fler än trettio personer i olika åldrar kunde vara inhysta i samma rum. Med bara lump och trasor till kläder satt, sov och utförde de sina behov på det halmklädda golvet. Råttor nafsade i ansikten och högg efter fingrar på undernärda spädbarn, varav många dog i dessa mörka, stinkande och fuktiga miljöer.

sid 47
Dödligheten bland medicinstudenter och yngre läkare var hög. Många dog innan de ens hade hunnit få läkarexamen efter att ha ådragit sig dödliga infektioner.

sid 54

Kirurgen Erichsen skrev att tvivelsutan kommer magen, bröstkorgen och hjärnan alltid att förbli oåtkomliga för ingrepp av en aldrig så skicklig mänsklig kirurg.

Lister var den kirurg som började experimentera med karbolsyra vid operationer för att undvika infektioner Syran utvinns ur stenkolstjära och den användes från början bland annat för att konservera mat, som insektsgift och som deodorant.

I boken får vi dels följa kirurgen Lister och hans fantastiska karriär som var allt annat än spikrak då hans metoder misstroddes av hela den medicinska fakulteten.
Men vi får också följa med familjen, hustrun som bistod sin man samt hans far och svärfar som bägge verkade inom läkaryrket.
Han var en man jag aldrig hört talas om men är glad att jag upptäckt hans livsgärning.
Boken är spännande skriven och grundar sig på fakta som finns redovisade i slutet av boken

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  16 mars 2021

  Tack för smakbiten. En bok jag nu noterat på listan. Och listan växer.
  Men kanske får denna viss förtur. Känns så.
  Kram

 2. Svara

  ElisabetR

  16 mars 2021

  Oj,det lät dramatiskt. Lägger den i listan. Intressant då den bygger på fakta. Det ska jag väll tåla, har varit på obduktion under utb i Savonlinna. Såg att boken finns på bokrean hos Adlibris.
  Önskar mera sol till dej imorgon :-).

 3. Svara

  Susjos

  16 mars 2021

  Låter som en väldigt intressant bok! Det har hänt en del inom läkekonsten.
  Kram från ett väldigt folktomt Hälsingland!

 4. Svara

  Mirjam Halvarsson

  17 mars 2021

  Ja kära nån, det är tur att det finns människor som vill utveckla och förbättra…undrar vad som händer om ytterligare 100 år??
  Kram på’re <3

 5. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv?

  17 mars 2021

  Den här måste jag läsa, det låter ju jättespännande 😀

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 mars 2021

  skulle aldrig våga läsa

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 148
 • 400
 • 1 717 086
 • 4 907
 • 63 146
Sök här