Jag har läst..

Fett - En historia om smak, skräck och starka begär Bokomslag Fett - En historia om smak, skräck och starka begär
Jenny Damberg
Mat och dryck
Ordfront
2019
191

En initierad, tankeväckande och ofta rolig bok. Det är vetenskapsjournalistik när den är som bäst; här finns en ständig nyfikenhet, en påtaglig nördighet, men också en balanserad inställning: både fettets mer njutningsfulla aspekter och de mindre trevliga lyfts fram." Expressen
Fett är en del av livet. Underbart och komplicerat precis som det mesta som verkligen räknas. Fett är både ett näringsämne och en råvara, både en del av kroppen och något vi stoppar i oss. Och debatten om fett är lika intensiv som föränderlig. Ena årtiondet ska man välja lightprodukter, nästa vräka i sig mättat fett. Ena dagen ska man undvika smör, nästa duger inget annat. Plötsligt ska man äta fett för att bli smal.
I Fett En historia om smak, skräck och starka begär tar Jenny Damberg fasta på fett som kulinarisk och kulturell sensation. Det finns de som säger att vår aptit för fett var avgörande för att människan en gång skulle uppstå. Den extra energi fettet gav gjorde oss till de vi blev. I jakt på fettets förmåga att väcka känslor reser Jenny Damberg till ukrainska Lviv och världens enda istermuseum.
Hon besöker The Whitechapel Monster det 130 ton tunga underjordiska fettberg i Londons kloaker som fängslade en hel värld hösten 2017. Hon undersöker hur smörbrist kunde drabba Norge på 2010-talet, går till rötterna för det könskodade fettet och benar ut hur mättade fetter kunde gå från bannlysta till en trenddiet.
Boken Fett rymmer religion, nationalism och politik med feta förtecken. Utmed vägen får du också tillagningstips som visar på de möjligheter som rätt fett ger i köket. Undanskuffade fetter som ister, talg och ankfett, ja till och med stekflott från bacon och chorizo, har en viktig roll att fylla. Pajdeg blir inte bättre än med ister, exempelvis. För att inte tala om det goda feta tunnbrödet piadina.

Ni som känner mig vet att jag ibland djupdyker ner i ganska osannolika ämnen. Jag tycker det är synnerligen uppfriskande.
Den här boken stod för precis det, mycket kunskap i en bra förpackning, både matnyttigt och kuriosa i en salig blandning. Kanske finns det flera nördar där ute?

1

4 Comments:

 1. Ett festligt, eller ska man kanske säja “fettligt”, koncept. Vad gäller “för mycket” av det feta klagar min mage och blir dålig. Men någon skada av att läsa en bok om fett tar den ju inte.
  Tack för smakprovet.
  Kram

 2. Intressant bok. Det får bli en titt.
  Jag älskar ju smör, grädde etc. Mycke nyttigare än alla dessa konstgjort framställda fetter. Härdade, tillsatser, smakämne o.s.v.
  Usch ja, det kan jag dividera länge om. Läs innehållsförteckning, grädde ska väll vara bara grädde eller?
  Njuuuut av äkta produkter. Nä, nu har jag utnyttjat tid och plats.
  Ha det gott :-).
  Ps: När jag jobbade på affär så sparades allt, och jag menar allt, fett från grillen i en stor hink. En gång i månaden kom nån och hämtade detta för vidare leverans till nån industri som gjorde hudkrämer av dessa rester efter att de raffinerats.
  Efter den vetskapen har jag använt minimalt med krämer i fejat och övriga kroppen. När det händer så är det bara Weledas produkter. Dom har jag sett framställas av rena biologiska ingredienser. Ds.

 3. Mirjam Halvarsson

  Jaaa, det kan jag nörda in mig på, den måste jag läsa! Tack Paula och kram <3

 4. Vilket spännande ämne! I rätt händer (vilket det ju verkar vara) kan det bara bli bra. (Säger hon som just läst en hel bok om smör och dessutom har ett par olika satser smör på gång. Den ena lite syrad och den andra lite mer syrad. Jag försöker hitta smaken som min farmors smör hade.)

Kommentera