Läst

Jag har läst..

Av
den
5 maj 2021
Bortom isbjörnens rike Bokomslag Bortom isbjörnens rike
Melissa Schäfer/ Fredrik Granath
Zoologi/Däggdjur
Bonnier fakta
2020
foliant
254

Denna storslagna skildring är en av vår tids allra viktigaste berättelser. Det handlar om is. Om liv. Om oss alla. De som betvivlar människans inverkan på jordens klimat behöver bara titta på isbjörnarnas hem, Norra ishavet. Det smälter bokstavligen bort. Inte någon annanstans på jorden är klimatförändringarna så påtagliga som här. Is blir till vatten. Vi färdas bland berg, vackra fjordar och enorma glaciärer, över till synes oändlig packis i Norra ishavet. Makalösa bilder varvas med personliga betraktelser och vederhäftiga texter knutna till den allra senaste polarforskningen. Boken är ett vittnesbörd från våra nordligaste trakter som ger en unik inblick i isbjörnens liv och den istäckta värld som är dess hem.Det här är en personlig beskrivning av fotografen Melissa Schäfers och producenten Fredrik Granaths liv, deras kärlek till och arbete på isen. Bilderna tar oss med på en makalös visuell resa genom författarnas ögon men också genom isbjörnens ögon. Författarna arbetar på ett unikt sätt: de tillbringar flera månader varje vinter ute i fält på sina expeditioner. Berättelsen om isbjörnen handlar om oss alla. Varje korn av is, varje droppe vatten, varje levande varelse på den här planeten är sammankopplade. Allt hänger ihop.

Utsedd till årets Pandabok 2020

Utdrag ur boken
sid. 95

"Att få vara nära våra björnar är viktigast av allt för oss. Men att vara nära betyder inte nödvändigtvis det avstånd som kan mätas i meter. Det handlar om att vara nära så att vi faktiskt lär oss något av dem. Att vi får kontakt. Att närma sig dem tar tid. Inte timmar eller dagar - det tar år. Varje möte är unikt. Varje möte är en lärdom."

sid 22

"Ibland är havsisens tystnad bedövande. Men när tystnaden genomskärs av ljudet från fyra stora tassar som bryter skaren så känner man hur livsandarna fylls. Det är de stunderna som gör all möda värd.
Man kan inte springa ifrån en storm eller en isbjörn och man kan sannerligen inte övervinna någon av dem. Man måste underkasta sig dem.
Jag har stått nära ett par tusen björnar på isen. Än så länge har vi inte haft ett enda riskfyllt möte under vårt arbete med dem på isen. Erfarenhet leder till kunskap och vi har lärt oss hur vi ska läsa av deras signaler och beteende."

Det är så vackert, så ömsint, så hjärtskärande sorgligt vad vi gör med vår jord.
Boken berör, tårarna trillar, fotona är rent magiska.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  5 maj 2021

  Det är verkligen sorgligt.
  Vilken bredd det är på ditt läsande, tack för smakbit.

 2. Svara

  Ditte

  5 maj 2021

  Visst är det illa det som händer. Stort tack för smakprovet och en bok jag gärna vill läsa-
  kram

 3. Svara

  ElisabetR

  5 maj 2021

  En fantastisk bok.
  Tack för tipset den är verkligen läsvärd.

 4. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  6 maj 2021

  Så vackra utdragen var, men jag vågar nog inte läsa boken. Du skrev att tårarna kom och då vet jag att jag kommer stortjuta i flera timmar…..
  KRAM/Susie

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 154
 • 447
 • 1 575 989
 • 4 984
 • 64 198
Sök här