Läst

Jag har läst

Av
den
15 september 2022
Jag faller som en sten genom tiden genom livet Bokomslag Jag faller som en sten genom tiden genom livet
Åke Smedberg
prosasamling
Albert Bonniers Förlag
2021
187

Smakbit sid 77
Den sällsamma glansen
"Husfasader, Fönster. Lju7s som tänds och släcks. Människor som rör sig därinne, på långt avstånd, jag iakttar dem. Världen finns där och min uppgift är att iaktta den.
Efterhand kommer morgonen med sitt gråljus, sitt dis. Jag vandrar runt igen, hittar ner i tunnelbanan när den öppnar. Köper biljett, åker fram och tillbaka, värmer mig. Och hela tiden detta märkliga lugn, Jag ser mig omkring. Absorberar. Äter världen runt mig."

Jag läser en hel del novellsamlingar, tycker om den korta formen. Däremot läser jag sällan essäer och prosalyrik som de här berättelserna kallas. De är korta och eftertänksamma. Kräver lite vana att läsas kan jag tycka. Jag har läst dem en och en men pausat mellan varje berättelse. Jag tror att jag återkommer till det här formatet, men det känns lite ovant fortfarande.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  15 september 2022

  Tanken är nog god, men novellsamlingar, det fixar inte jag. Köpte en gång en av henne som som sen blev nobelpristagare. Gav upp efter en novell….

 2. Svara

  Ditte

  15 september 2022

  Har läst en del novellsamlingar men inte helt fastnat för dem . Har några äldre, bl.a. av Hjalmar Söderberg, August Strindberg, Stig Dagerman som jag tycker om. Även en av Alice Munroe.
  Tack för ditt smakprov.
  Kram

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  16 september 2022

  läser gärna essäer

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 470
 • 520
 • 1 640 662
 • 5 101
 • 65 736
Sök här