Läst

Jag har läst….

Av
den
26 maj 2021
Vår tid med jorden Bokomslag Vår tid med jorden
Hagman Tore
Lantbruk
Hagman Förlag
2019
vikt 2.3 kilo!
351

De har något att berätta,
träder fram ur glömskans vrår,
påminner oss om en tid som nyss flytt
men redan känns främmande och avlägsen.

Visst är det något särskilt med att vanliga människor som levt sina liv utan att pocka på uppmärksamhet får tillfälle att berätta sin historia. I inte mindre än 32 avsnitt från olika gårdar får människorna komma till tals. Boken är rikt illustrerad med fantastiska svart-vita foton och jag kunde sitta länge vid ett och samma kort och ta in stämningen och alla detaljer, som så väl beskrev livet i det lilla.
Fotona är tagna mellan 1980-99
Detta är ett praktverk, ett mycket tungt sådant, läsning och bläddring var endast möjlig vid det stabila köksbordet.
Det handlar om gårdar där familjen bott hela sitt liv (fram till sitt frånfälle 2003) utan elektricitet, en del familjer har haft oxar framför plogen, men de flesta har haft hästar, enstaka gårdar har kört en liten traktor.

Det mest häpnadsväckande med alla dessa berättelser är människorna, hur nöjda de är med hur livet blev trots små omständigheter.

Avslutar med ett stycke ur det sista kapitlet: En ny tid

"De som skildras i denna bok är en kvardröjande rest av en yrkesgrupp som en gång var landsomfattande och helt dominerande. alla hade de djupa rötter i den självklara livsformen som omfattades av självhushållet. Den byggde på utnyttjande av naturens egna resurser, på traditionsbunden hävd och kunskap som gick i arv i generationer.
Det vilar något genuint och tidlöst över den gamla bondekulturen, sätten att överleva i en tid då naturen stod för förutsättningarna. Inte sällan målas den första halvan av 1900-talet upp i ljusa och romantiska bilder, vilket inte alltid överensstämt med verkligheten. Mycket var bra, men inte allt."

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Saija Merio

  26 maj 2021

  Tjopp!

 2. Svara

  ElisabetR

  26 maj 2021

  Den tar jag till mej på direkten
  Finns ett fåtal sådana små hemman kvar på slingriga vägar långt in på landet här. Där kan man åka och titta på dessa rariteter, reliker från forna dagar, som museum för statsborna som inte vet var varken mjölk, ägg och annat kommer från, där kan de se verkligheten på nära håll. Förlåt nu är jag synisk.
  Kontrast är de stora gårdskomplexen. Vår måg är förman på mellansveriges största mjölkgård, där en av enheten har 1200 mjölkkor. Sen har de en gård till med nästan lika många mjölkande, plus ungdjur m.m. Då vet man inte om de heter Stjärna eller Rosa längre. Inget ont om gårdarna de sköts exemplariskt men jag får lite rysningar av obehag. Det är väll för att man har haft sin barndom i paradiset som det var för ett barn att växa upp som det var på de små hemmanen.
  25 mm regn igår, lite dugg idag, finns kanske en ljusning i fjärran……..

 3. Svara

  Ditte

  26 maj 2021

  Stort tack för detta boktips. En bok jag kommer att försöka få tag på. Ett stort stycke historia på sitt sätt.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 497
 • 1 652 500
 • 5 119
 • 66 012
Sök här